ДАН СЕЋАЊА НА СТРАДАЛЕ И ПРОГНАНЕ СРБЕ У АКЦИЈИ ”ОЛУЈА”

05. август 2016.

 
У земунском насељу Бусије обележена је 21 година од почетка хрватске војно-полицијске акције ”Олуја” током које је из Хрватске протерано више од 250 хиљада, а убијено и нестало преко две хиљаде Срба.
 
На централној државној манифестацији обележавања Дана сећања на страдање и прогон Срба, председник Владе Републике Србије Александар Вучић је истакао да “Олуја” више неће бити, јер је Србија довољно јака да брине о свом народу и никоме више неће дозволити такав погром.
 
Председник Владе је рекао да је српски народ и после 1995. године, кад је мислио да више нема будућности, устао и да је у стању да стоји, још бољи, јачи и снажнији. Србија је, како је нагласио, велика за све и не треба нам већа територија, већ само јача и стабилнија земља.
 
Вучић је Крајишницима поручио да су у Србији добродошли, уз оцену да и Бусије и све што је у том месту изграђено, говори о томе шта је изгубила земља која их је протерала – вредне и пожртвоване људе.
 
Наша земља је, како је поновио, довољно велика да никога не мрзи, да свакоме пружи руку, али да заборав никада неће добити они који су заборав очекивали.
 
Парастос за све страдале служио је патријарх српски Иринеј. Изведен је пригодан програм, а о томе како се кретала колона страдалника потресно је сведочила докторка Јелена Шарић, која је те 1995. била у непрегледној колони прогнаника.
 
Председник Републике Српске Милорад Додик позвао је Хрватску на мир, али и поручио да им Срби не могу заборавити колоне прогнаних.
 
Централној државној манифестацији присуствовали су представници влада Републике Србије и Републике Српске, чланови Народне скупштине Републике Србије, Народне скупштине Републике Српске и других државних органа Републике Србије и Републике Српске, представници Војске Србије, Српске православне цркве, дипломатског кора и бројни грађани.
 
Акција ”Олуја” почела је 4. августа 1995. године офанзивом хрватске војске и полиције и јединица Хрватског већа одбране на подручју Баније, Лике, Кордуна и северене Далмације. Дан касније, 5. августа, хрватска војска је ушла у готово напуштен Книн и истакла хрватску заставу, док су колоне избеглица тражиле спас у Србији.
 
naslova oluja
 
foto 1 oluja
 
foto 2 oluja
 
foto 3 oluja