ДАН ОСЛОБОЂЕЊА ЗЕМУНА – 22. ОКТОБАР

20. октобар 2017.

 
Дан ослобођења Земуна у Другом светском рату – 22. октобар, обележен је полагањем венаца и одавањем поште ослободиоцима на платоу код Споменика палим борцима од 1941. до 1945. године.
 
У име Градске општине Земун венац је положио помоћник председника Градске општине Земун Милорад Радуловић, као и представници градског и општинског одбора СУБНОР-а, борачких удружења и грађана Земуна.
 
У пригодном програму су учествовали ученици ОШ ”Светозар Милетић”, који су приредили рецитал инспирисан Народноослободилачком борбом.
 
Београдска операција представља једну од највећих и најзначајнијих битака на Балкану у Другом светском рату. Здружене јединице Народноослободилачке војске и Црвене армије, у тешким борбама од 12. до 20. октобра 1944. године, ослободиле су Београд и велики део Србије. Београдском офанзивом окончана је 1287 дана дуга немачка окупација Београда, а у ослобађању главног града погинуло је више хиљада бораца и цивила.
 
Борбе за ослобођење Земуна отпочеле су одмах по преласку партизана и јединица Црвене армије преко Савског моста, 21. октобра 1944. године. После тешких борби, у ноћи између 21. и 22. октобра, ослобођена је Бежанија, а у јутро, 22. октобра, после сламања отпора на аеродрому и код железничке станице ослобођен је Земун.