У БУСИЈАМА ПРОСЛАВЉЕНА СЛАВА СВЕТИХ ЋИРИЛА И МЕТОДИЈА

27. мај 2024.

У организацији Српске православне цркве, бројних удружења и уз подршку Градске општине Земун у земунском насељу Бусије је низом манифестација, од 16. до 26. маја, прослављена слава Светих Ћирила и Методија и државни празник Дан словенске писмености и културе.

 

Празничној литургији, коју је служио епископ Сремски Господин Василије у цркви Светих Ћирила и Методија у Бусијама присуствовали су председник Градске општине Земун Гаврило Ковачевић и члан Већа ГО Земун Милан Миливојевић.

 

Традиционални 14. фестивал фолклора ”Стазама наших предака” КУД-а ”Ћирило и Методије” одржан је 25. маја у порти цркве у Бусијама, а присуствоваo му je члан Већа Градске општине Земун Бошко Радовановић.

 

Свечаност је завршена концертом популарних певача и музичара, извођењем песама Крајине и Српске ”Неће бити граница на Дрини”, који је одржан 26. маја. 

 

Свети Ћирило и Методије су оснивачи словенске књижевности и творци глагољице, првог словенског писма од 38 слова, на које су превели многе црквене књиге и у Моравији, а на позив кнеза Растислава ширили и православље и писменост.

 

Настављачи дела Ђирила и Методија били су њихови ученици свети Климент и Наум, који се сматрају састављачима ћирилице.

 

У част браће светих Ћирила и Методија од 2019. године уведен је 24. маја државни празник Дан словенске писмености и културе, који се прославља и у Пољској, Чешкој, Словачкој, Русији, Украјини и Северној Македонији.