УБРЗАНО ОЗАКОЊЕЊЕ 11 ДУПЛЕКС ОБЈЕКАТА У БАТАЈНИЦИ

13. септембар 2023.

Председник Градске општине Земун Гаврило Ковачевић и комесарка за избеглице и миграције Републике Србије Наташа Станисављевић посетили су 22 породице које живе у 11 дуплекс објеката у Улици браће Војновића 5 у Батајници и том приликом их упознали са могућностима озакоњења стамбеног простора, као и са поједностављеном процедуром за добијање потребних комуналних услуга.

 

”Захваљујући Градској општини Земун успели смо да направимо помак у процедури озакоњења ваших објеката. Земљиште на којем сте изградили куће је делом власништво Града Београда, а делом је општинско. Добра вест је да смо успели да пребацимо целокупно земљиште на Републику Србију, односно на Комесаријат за избеглице и миграције”, рекла је комесарка Станисављевић.

 

Како би стамбени објекти могли да се легализују прво ће бити урађена препарцелација шест постојећи парцела, што подразумева њихово уједначавање. Комесаријат је издвојио средства за препарцелацију и тај поступак ће кренути у наредних десетак дана.

 

Затим следи израда пројеката за озакоњење објеката. За сваки стамбени објекат који се налази на овој адреси ће бити урађен посебан пројекат, а затим предат Градској општини Земун која ће извршити даљу легализацију, а надлежни очекују да ће поступак бити завршен за годину дана.

 

Председник Градске општине Земун Гаврило Ковачевић је станаре ових објеката упознао са поједностављеном процедуром за добијање комуналних прикључака, и упутио их да своје захтеве са потребном документацијом већ 15. септембра доставе у Јединствено управно место у Батајници. Обавештења о испуњености услова за привремени прикључак добиће веома брзо како би се покренули даљи поступци код комуналних предузећа.

 

Да подсетимо, УНХЦР, тадашња Скупштина општине Земун, Републички комесаријат за избеглице и Швајцарска агенција за развојну кооперацију су пре две деценије потписале Меморандум о разумевању који је предвидео пружање материјалне подршке у настојању да се затворе колективни избеглички центри у Земуну. Убрзо је уследила и реализација, када је Швајцарска агенција обезбедила средстава за изградњу 22 стамбене јединице у Батајници. Са проширењем породица, станари су временом своје објекте самоиницијативно дограђивали.