ТРИБИНЕ ЗА ПРИКЉУЧЕЊЕ НЕЛЕГАЛНО ИЗГРАЂЕНИХ ОБЈЕКАТА НА КОМУНАЛНУ ИНФРАСТРУКТУРУ

11. септембар 2023.

Председник Градске општине Земун Гаврило Ковачевић са сарадницима организовао је низ трибина у земунским насељима како би се грађанима пружиле неопходне информације приликом поједностављеног пријављивања за прикључење нелегално изграђених објеката на комуналну инфраструктуру (струју, воду, гас, грејање и канализацију) јер су рокови за подношење захтева кратки, од 15. септембра до 15. октобра.

 

Прве три трибине одржане су 8. и 9. септембра у Грмовцу, Батајници и Бусијама, а до среде ће бити одржане у Земун Пољу, Угриновцима, Алтини и центру Земуна. Циљ трибина је свеобухватно информисање грађана о административним процедурама, потребним документима и начину пријаве. Грађанима који су присуствовали трибинама у великом броју подељени су неопходни обрасци за пријаву, а који се могу преузети и на сајту Градске општине Земун.

 

”Ово је могућност да преко Општине добијете одобрење за увођење комуналних прикључка. После тога је друга фаза, комуникација са јавним комуналним предузећима и реализација прикључивања од стране Електродистрибуције, Београдског водовода и канализације и Србије гаса. Врло је једноставна процедура и било би штета да не поднесете захтев. Наша жеља је да сви што једноставније добију легалне комуналне прикључке. Успоставили смо сарадњу са нотарским канцеларијама у циљу што лакше овере докумената и упутили геометре са територије Градске општине Земуну о предстојећим активностима како би били максимално доступни грађанима да у кратком року реше питање геодетских снимака. Зато вас молим да ову поруку пренесете својим рођацима и комшијама како би сви искористили ову могућност”, рекао је председник Ковачевић.

 

Ступањем на снагу Уредбе о начину, условима и поступку за привремено прикључење на електроенергетску мрежу, гасну мрежу и/или мрежу даљинског грејања, водовод и канализацију незаконито изграђених објеката, власницима породичних стамбених објеката или стана који је изградњом, односно куповином трајно решавао своје стамбено питање омогућено је подношење захтева за привремено прикључење на комуналну инфраструктуру уз минималну документацију: захтев, личну изјаву оверену код нотара, очитану личну карту, геодетски снимак и један од доказа о праву својине на непокретности.

 

Иако је рок за  утврђивање испуњености услова 15 дана, председник Градске општине Земун каже да ће се Општина потрудити да у свега неколико дана након пријаве буду издата обавештења о испуњености услова за привремени прикључак и иста прослеђена комуналним предузећима на даље поступање. Грађани ће о наведеном бити адекватно обавештени.

 

Захтеве за прикључење грађани ће од 15. септембра моћи да поднесу на осам различитих локација (Земун-центар, Нова Галеника, Земун Поље, Батајница, Угриновци, Алтина, Грмовци и Бусије).