СЛАБОВИДИ ЗАХВАЛНИ НА ПРИМЕЊЕНИМ РЕШЕЊИМА У ГЛАВНОЈ УЛИЦИ

28. мај 2024.

 

При реконструкцији Главне улице у Земуну, која је темељно обновљена и поново пуштена у саобраћај пре уговореног рока, почетком 2024. године, мислило се дугорочно и на сва најмодернија решења, како би се олакшало безбедно кретање и слабовидим и слепим особама.

 

Поред тактилних стаза, у тротоаре и пешачке прелазе уграђене су и позиционе плоче, плоче упозорења, како би се категорија оних који се крећу уз помоћ белог штапа безбедније оријентисала према ивичњаку или, рецимо, семафору, односно месту за прелаз преко улице. Поред тога, сваки пешачки прелаз у центру Земуна има и звучни семафор, који помаже самостално кретање слабовидих и слепих лица.

 

Сва ова решења проверили су и ученици Школе за ученике оштећеног вида ”Вељко Рамадановић”, најискреније захвални што су општинска и градска управа мислили на њих и омогућили им безбедне услове за самостално кретање центром Земуна.

Градска општина Земун је, како подсећају у свом ”дневнику” после шетње Главном улицом, помогла да добију полигон за самостално кретање, тактилне стазе у дворишту школе, околини, стазе за подружно вођење слепих преко саобраћајнице, увела звучни и говорни семафор у близини школе, на чему изтражавају велику захвалност.

 

За 107. година свог постојања Школа за ученике оштећеног вида ”Вељко Рамадановић” је једина која спроводи обуку за самостално кретање и оријентацију у Србији, захвална што општина Земун инфраструктурно прати и пружа услове за примену вештина и знања ове изузетно осетљиве категорије грађана.