СЕЋАЊЕ НА ПОГИНУЛЕ ВАЗДУХОПЛОВЦЕ ТОКОМ НАТО АГРЕСИЈЕ

24. март 2023.

Поводом 24. годишњице НАТО агресије на СР Југославију, 24. марта, председник Скупштине Градске општине Земун Мирослав Гајић присуствовао је обележавању Дана сећања и положио венац на спомен-обележје погинулим припадницима Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране Војске Србије, на платоу испред зграде Команде РВ и ПВО у Земуну.

Венце на спомен-обележје положили су представници РВ и ПВО, ратни састав Команде РВ и ПВО, удружења ваздухопловаца и борачка удружења.

У свом говору командант ратног ваздухопловства и ПВО генерал-потпуковник Душко Жарковић је истакао да сваке године на овом месту евоцирамо успомену и одајемо почаст не само настрадалим припадницима РВ и ПВО, већ свим жртвама НАТО агресије.

”Бранећи отаџбину 41 припадник РВ и ПВО од војника до генерала положио је свој живот за слободу, достојанство свог народа и част професије. Њихова неизмерна храброст, јунаштво, професионализам и патриотизам заувек ће бити у нашем сећању. Имамо право на исто што и други народи, на сигурну будућност у миру. Будимо поносни на наш слободарски дух чувајући слободу, независност и самосталност као највише вредности једног друштва”, рекао је између осталог генерал-потпуковник Жарковић.

У галерији Дома ваздухопловства приређена је ретроспективна изложба развоја српског ваздухопловства, са посебним акцентом на визуелни приказ догађаја из времена НАТО агресије.

Дан сећања обележен је и у Батајници где је Удружење бораца рата и ратних војних инвалида од 1990-99. Општине Земун – Месни одбор Батајница организовало полагање венаца на спомен плочу ”Херојима нашег неба” – пуковнику пилоту Миленку Павловићу и мајору пилоту Зорану Радосављевићу, као и на споменик у центру Батајнице. У име Градске општине Земун венац је положио члан Већа Бошко Радовановић.