РЕКОРДАН БРОЈ ЕКИПА НА VIII ”ДРАГАН МАНЦЕ КУПУ”

17. јун 2024.

 

Стална манифестација од спортског значаја за општину Земун, VIII ”Драган Манце Куп” одржан је прошлог викенда, од 14. до 16. јуна на теренима Спортског центра ”Телеоптик – Партизан”.

 

Израстао у најмасовнији и, вероватно, један од најрепрезентативнијих дечијих фудбалских турнира за дечаке од девет до 12 и девојчице до 15 година, ”Драган Манце Куп 2024” окупио је рекордан број екипа, чак 288, са четири континента, из региона, Европе, Азије, Јужне Америке и далеке Аустралије.

 

Финалне утакмице, одржане завршног дана турнира, одлучиле су и победнике у шест категорија, а дуеле је пратио велики број навијача.

 

Пехаре, медаље и специјалне награде доделили су Горан Манце, брат фудбалске легенде Драгана Манцеа, по коме турнир и носи име, прослављени фудбалски тренер Милован Рајевац и млада нада фудбала Лука Ђурић.

 

У категорији 2012. годишта, у којој се надметало 40 тимова, победио је ”Чукарички” из Београда, успешнији од ”Паока” из Солуна у финалу, док се за треће место изборио ”Ордабаши” из Казахстана. Голгетер и најбољи играч је Александар Васић из ”Чукаричког”, а голман Илиас Јатридис из грчког ”Паока”.

 

” GDM” из Новог Сада, ”011” Београд и ”Мунгоси” су прва три пласирана тима од 64 у конкуренцији за победнике у генерацији 2013. године. Млади Новосађанин Димитрије Костадиновић из победничког тима најбољи је играч и стрелац, а његов клупски колега Сергеј Брестовац најуспешнији чувар гола овог турнира.

 

У јакој конкуренцији од 64 екипе 2014. годишта, играчи ”Партизана” су подигли победнички пехар, друга је била ”Војводина”, а трећи ”Земун”. Коста Пешић из ”Партизана” постигао је највећи број голова и проглашен за најбољег играча турнира, а за голмана Ноа Комненовић из ”Војводине”.

 

”Партизан” је освојио Куп и у генерацији 2015. годишта, а друго место ”Кидс тампа” из Брашова из Румуније, док је трећи ”Империјал” из Београда. За најбољег стрелца проглашен је Дарио Ганча из Румуније, а играча турнира ”Партизанова” нада Реља Живковић, као и голман Филип Рајчетић.

 

Међу 40 екипа 2016. годишта најуспешнија је била ”Мачва” из Шапца, ПФК ”Жарково” и ”Омладинац” из Нових Бановаца, а за најбољег стрелца и играча турнира проглашен Алекса Маринковић из ”Мачве”. Најбољи голман је Немања Драгић из ”Омладинца”.

Међу 16 екипа девојчица до 15 година најуспешнија је била ”Воша” из Новог Сада, потом ”Радник бумеранг” из Бјељине и ”Праве даме” из Нових Бановаца.

 

Специјална награда за фер плеј уручена је екипи из Скопља, а гостима из далеке Аделаиде, који су од далеке Аустралије превалили 17.000 км да стигну у Земун посебна захвалница.