ПРЕДСЕДНИК ОПШТИНЕ ОБИШАО ПРОСТОР НОВЕ ”АРТ ЗОНЕ ЗЕМУН”

29. март 2023.

Градска општина Земун добила је нову сталну манифестацију из области културе под називом ”Арт зона Земун”. Тим поводом, председник Градске општине Земун Гаврило Ковачевић обишао је Уметничку галерију ”Стара капетанија” и у разговору са грађанима изнео планове који ће умногоме обогатити културну понуду Земуна.

 

”Циљ покретања једанаесте сталне манифестације у оквиру програма Градске општине Земун јесте да спасимо ову галерију како не би била препуштена сама себи. Ова галерија је у свом вишедеценијском раду, кроз годишње програме била промотер ликовног стваралаштва највишег уметничког нивоа. Тако ће бити и надаље. Нова манифестација ће омогућити младим, неафирмисаним уметницима да имају простор где да излажу своје радове, а љубитељи ликовне уметности ће уживати у новим изложбама. Помоћи ћемо да ово буде репрезентативан простор да туристи који дођу на наш Кеј имају шта да виде, да купе покоји сувенир и понесу лепе успомене из Земуна”, рекао је председник Ковачевић.

 

Ликовна манифестација ”Арт зона Земун” замишљена је као стална манифестација у области културе од значаја за ГО Земун.  У Уметничкој галерији Стара капетаниjа у Земуну током године, у периоду од фебруара до децембра биће организовани програми – изложбе, сликарске радионице за омладину, предавања, промоције и перформанси из области  визуелних уметности.

 

Председник Ковачевић је подсетио да је почетком године заживела још једна манифестација под називом ”Земунске променаде”.

 

”Ова манифестација обухвата добро познате симболе Земуна, попут Земунског тамбурашког оркестра, Земунског камерног оркестра и многобројне хорове. И у овом случају смо ту да помогнемо како би се сачувала традиција и истакло све оно што Земун чини посебним у односу на остале делове Београда”, рекао је Ковачевић.

 

Нове манифестације су плод добре сарадње са Друштвом ликовних и примењених уметника Земуна,  Клубом матичне културе Земуна, Туристичким друштвом ”Земун”, удружењима и културним посленицима Земуна.