ОТКРИВЕНА СПОМЕН ПЛОЧА СТРАДАЛИМ ЗЕМУНСКИМ ЈЕВРЕЈИМА

04. септембар 2023.

 

Поводом Европског дана јеврејске културе, 3. септембра, постављена је спомен плоча у знак сећања на 150 година од изградње Сефардске синагоге у Земуну и на 575 страдалих Јевреја у Јасеновцу и Старој Градишки за време Другог светског рата.

 

Спомен плочу у Дубровачкој улици број 21 открили су председник Градске општине Земун Гаврило Ковачевић и министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог Томислав Жигманов.

 

Поред чланова јеврејске заједнице, овом догађају присуствовали су представници амбасаде Хрватске и САД у Београду, као и Министарства културе Србије.

 

”Општина Земун и јеврејска заједница блиско сарађују и већ деценијама реализују  значајне пројекте који имају шири друштвени и историјски контекст. Откривање ове плоче је још један заједнички подвиг у неговању културе сећања и подсећа да су верски објекти за молитву, а не за погром и уништење”, рекао је присутнима председник Градске општине Земун Гаврило Ковачевић, и додао да је Земун познат као мултиетничка средина, у којој у миру живе сви њени грађани.

 

У свом обраћању министар Жигманов је истакао да Влада Републике Србије и Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог веома цене и пружају подршку култури сећања коју креирају и спроводе институције и организације националних заједница.

 

Председник Јеврејске општине Земун Ненад Фогел представио је у дворишту Ашкенаске синагоге пројекат  ”Идентификационе картице особа које су преживеле Холокауст”, као и два новија издања ЈОЗ ”Две земунске синагоге” и ”Нестали у холокаусту – Земун, свака слика прича причу”.

 

Сефардска синагога изграђена је 1873, на углу Дубровачке и тадашње Приморске улице. На улазу је писало ”Јер ће се дом мој звати дом молитве свим народима”. Срушена је 1947. године.

 

Јеврејска заједница Земуна сведочи о јединственом примеру да су Сефарди и Ашкенази  обављали заједничку молитву, склапали мешовите бракове и сахрањивани су на заједничком гробљу.