НОВИ ИЗГЛЕД НАЈЛЕПШЕ ПРЕСТОНИЧКЕ ПИЈАЦЕ

06. јун 2024.

 

У плану је модернизације пијацe ”Земун” и пројектом је предвиђено да се пијаца, будући да је смештена у старом језгру, уклопи у амбијенталну целину.  

 

ЈКП ”Београдске пијаце” најављују комплетну ревитализацију са новом опремом, надстрешницом, гастро блоком намењеним свим љубитељима добре кухиње, позитивне енергије и пријатне атмосфере.

 

Посетиоци ће моћи да уживају у куповини и разноврсним street food ресторанима на комплетно уређеној пијаци.

 

По историјским записима, крајем 17. века сељаци су муштеријама у Земуну доносили робу ”на ноге”, у установе и куће, јер господа тада није одлазила на пијацу, где се снадбевала земунска сиротиња. Намирнице су превожене коњским запрегама, али и шпедитерима. Лубенице и грожђе превожени су рекама из Старог Сланкамена, купус је долазио из најбољих башта на Лиду, док су Немци на некадашњој земунској пијаци продавали своју робу: путер, милерам и швапски сир. Осим зелене, у Земуну је на обали реке постојала и рибља пијаца, што је на неки начин остала традиција до данас. Специфичност ове пијаце одувек је била продаја свеже речне рибе из улова дунавских аласа.

 

Данашња земунска пијаца налази се на Масариковом тргу, а Господска улица пресеца тржницу на два дела. Баш на овом плацу је некада, све до 1960. године, постојала и житна пијаца поплочана турском калдрмом, где су трговци и произвођачи овде у запрегама допремали жито.