НОВА МЕХАНИЗАЦИЈА ЗА ЗЕМУНСКЕ ПОЉОПРИВРЕДНИКЕ

16. новембар 2023.

Председник Градске општине Земун Гаврило Ковачевић, секретар за пољопривреду Града Београда Саво Павичић, руководилац Групе за подстицај развоја привредних делатности Градске општине Земун Рада Васић и Младен Павловић из Пољопривредне саветодавне стручне службе Београд, посетили су мало пољопривредно газдинство Милана Рашуле у Батајници, који је добио подстицајна средства Града Београда за набавку пољопривредних машина.

 

Млади пољопривредник Милан Рашула је добио подстицајна средства за куповину сејалице за кукуруз. Како каже, његово домаћинство се бави товом бикова и обрадом 70 јутара земље. Будући да је завршио пољопривредну школу, представља му велико задовољство да настави породичну традицију и обрађује земљу.

 

Од укупно 62  пољопривредна произвођача из Земуна који су се пријавили на јавне позиве Града Београда, њих 40 добили су подстицајна средства у висини од 80 одсто вредности машина, и то четири трактора,  21 прикључну машину и 15 опреме за пчеларство.

 

”Пољопривреда је саставни део привредне делатности наше општине. Земун има више од 1800 пољопривредних газдинстава која се налазе на подручју насеља Батајница, Угриновци и део Бусија. Имамо добру сарадњу са Секретаријатом за пољопривреду Града Београда, тако да се трудимо да будемо од помоћи свим нашим пољопривредницима како би остварили своје право на различите субвенције, али да и на друге начине унапреде своја газдинства. Посебно им помажемо да реше имовинске проблеме за 3500 парцела обрадивог земљишта и своју имовину упишу у катастар”, рекао је Ковачевић.

 

Ове године Град Београд је за земунске пољопривреднике издвојио 13.753.029 динара подстицајних средстава. Ресорни градски секретаријат ће и наредне године обезбедити субвенције. Градски секретар Саво Павичић је позвао пољопривреднике да се јаве Канцеларији за пољопривреду Градске општине Земун како би у наредном периоду остварили своја права.