МОБИЛНИ МАМОГРАФ У БАТАЈНИЦИ

24. мај 2024.

У Здравственој станици Батајница, улица Јована Бранковића 1 (улаз из дворишта) од 28. маја до 9. јуна 2024. године (од 9 до 19 часова) биће стациониран мобилни дигитални мамограф за организовани скрининг рака дојке.

 

Пореглед могу обавити све жене старости од 45 до 69 година, које у претходне две године нису урадиле мамографију, као и жене после 40. године које имају позитивну породичну анамнезу.

 

Прегледи се могу заказати на бројеве телефона: 060/7171-523 и 060/7171-969 сваког радног дана од 9 до 14 часова.

 

Рак дојке је најчешћи малигни тумор и један од водећих узорака превремене смрти код жена у Републици Србији. Стопе оболевања и умирања од рака дојке су у порасту, како код нас тако и у свету. Према прелиминарним подацима Регистра за рак у 2022. години, регистровано је 4489 новооболелих, а умрло је 1646 жена од рака дојке.

 

Скрининг представља препознавање до тада непознате болести, коришћењем скрининг теста у привидно здравој популацији која не показује знаке болести.

 

Мамографија представља златни стандард када говоримо о раном откривању рака дојке. Откривање карцинома дојке у раној фази поред високе шансе за излечење, омогућава и примену поштедних хируршких интервенција, бржи опоравак, смањене инвалидности, бољи квалитет живота као и смањење трошкова лечења и индиректних трошкова болести.

 

Рад мобилног мамографа чији рад организује и спроводи Институт за јавно здравље Србије ”Др Милан Јовановић Батут” уз подршку Министарства здравља и Републичког фонда за здравствено осигурање, као и друштвено одговорних Компанија је од велике важности у циљу прегледа великог броја жена и раног откривања малигних промена.