КУЋИЦА ЗДРАВЉА У ЗЕМУНСКОМ НАСЕЉУ АЛТИНА 

11. септембар 2023.

Кућица здравља, својеврсна мобилна амбуланта, од понедељка, 11. септембра стационирана је у земунском насељу Алтина, Добановачки пут 81 (плато преко пута храма Светих ђакона Авакума и игумана Пајсија).

 

Све до недеље, 17. септембра грађани ће моћи у термину од 8 до 15 часова да бесплатно и без претходног заказивања обаве превентивне прегледе.

 

Председник Градске општине Земун Гаврило Ковачевић позвао је грађане Алтине и других земунских насеља да посете ”Кућицу здравља”, и на једном месту брзо и ефикасно обаве велики број специјалистичких прегледа, да попричају са тимом лекара Дома здравља Земун, добију савете за очување здравља или ток лечења.

 

”Наша сарадња са Домом здравља Земун је на високом нивоу. Ова акција је још један вид наше заједничке кампање коју спроводимо у циљу подизања здравствене културе. Апелујемо на грађане да практикују одласке на превентивне прегледе, јер је то пут којим се болести откривају у најранијој фази, и пут излечења”, ракао је председник Ковачевић, нагласивши да је изабрана Алтина као велико насеље, које, нажалост, нема амбуланту.

 

Председник Ковачевић је подсетио да је Градска општина Земун покренула иницијативу да се изгради амбуланта у насељу Алтина.

 

”Још један наш пројекат креће у реализацију, а то је изградња новог објекта здравствене станице у Батајници. Овај објекат ће имати веће капацитете и више специјалистичких служби, што је неопходно, будући да се земунска насеља шире и евидентан је прилив становништва”, каже Ковачевић и додаје да је примарна здравствена заштита прва карика у ланцу очувања здравља становништва.

 

Вршилац дужности директорка Дома здравља Земун др Дражена Бабић уверена је да ће ова акција утицати на подизање свести о важности превентивних прегледа.

 

”У свакодневном животу, често чујемо поруку ‘Здравље је најпрече’, а моје колеге лекари увек истичу да је превенција у многим случајевима сигуран лек,  стога ми је изузетна част и  задовољство што Дом здравља Земун уз подршку Градске општине Земун, учествује у пројекту ”Кућица здравља”, рекла је директорка др Бабић, и изразила уверење да ће и у наредном периоду бити више оваквих или сличних пројеката.

 

Сви који посете ”Кућицу здравља”, без упута и без здравствене књижице моћи ће да обаве различите прегледе.

Сваки дан је посвећен различитом типу прегледа.

 

Понедељак је резервисан за проверу вида.

 

Уторак је намењен за превентивни преглед особа са дијабетом, а може се урадити и ултразвук штитасте жлезде.

 

Среда је посвећена деци и младима, уз психолошко саветовалиште и општи преглед.

 

Четвртак је резервисан за све који имају или сумњају на кардиоваскуларне проблеме.

 

Петак је дан за бригу о виталности организма и различитим вежбама – у здравом телу, здрав дух.

 

Субота је намењена женама, а недеља је дан за наше старије суграђане. 

 

У склопу првих месец и по дана колико траје пројекат који за циљ има подизање свести јавности о важности ране превенције и дијагностике, обављено је више од 10 хиљада превентивних прегледа.

Кућица здравља је отворена за све држављане Републике Србије. Пројекат је подржала иновативна биофармацеутска компанија ”Астра Зенека”.