ЗНАЊЕМ ПРОТИВ ХИВ -А

03. децембар 2018.

Међународни дан борбе против СИДЕ, 1. децембар, у Земуну је обележен предавањем ”Како да се заштитите од ХИВ–а / СИДЕ”, које је у организацији Савета за здравство, социјалну и дечију заштиту Градске општине Земун, Дома здравља Земун и Асоцијације ”Жена плус” одржао др Марко Берак, специјалиста гинекологије и акушерства.

 

У препуној сали ученицима средњих школа,  податке да је у свету 37 милиона људи инфицирано вирусом ХИВ-а, од чега је 19,5 оболело од сиде, а да је тренд обољевања у порасту, изнела је председница Општинског савета примаријус др Драгица Марковић Трнавац.

 

Др Берак је изнео податке за Србију у којој је регистровано 3.667 инфицираних вирусом хива, док је од сиде у 2017. години оболело 55 пацијената, а 14 умрло и истакао да се годишње број и инфицираних и оболелих повећава за 5 – 10 одсто, што указује на неопходност ефикасније превентиве.

 

”Једино оружје данашњице против ХИВ-а је знање”, истакао је др Берак.

 

Вурус ХИВ- а се преноси телесним течностима, а најризичније преко крви, полних течности и мајчиног млека. Најугроженије групе су млади који се без одговарајуће заштите упуштају у сексуалне односе и мењају партнере, као и наркомански зависници. Обавезна употреба кондома, као и стерилних игала, шприцева и прибора у многоме би допринели смањењу ризика од инфекције и обољевања, а правовремено откривање вируса бесплатним, добровољним и анонимним тестирањем у Градском заводу за заштиту јавног здравља (сваког радног дана од 8 – 14 часова) предуслов је успешности савремене медицинске терапије која може продужити живот и са инфекцијом скоро за 30 година.

 

Промотивне материјале и бесплатне кондоме обезбедила је Асоцијација ”Жена плус” која окупља жене заражене вирусом ХИВ-а.