ЗЕМУНСКИ ПАРК КРАСИ МОЗАИК ”МАЛИ ПРИНЦ НА ГАРДОШУ”

24. септембар 2018.

Поводом обележавања стогодишњице од завршетка Првог светског рата и присаједињења Земуна Србији и у знак почасти српско-француском пријатељству које је утемељено у Великом рату, Градска општина Земун, Удружење ”Дом културе Земун” и Туристичко друштво Земун, 22. септембра су у оквиру манифестације Дани европске баштине организовали шетњу Градским парком Земун са туристичким водичем и приредили свечано откривање мозаика ”Мали принц на Гардошу”.

 

Посетиоци овог програма међу којима је био и секретар Скупштине Градске општине Земун Марко Јанковић, имали су прилику да уз помоћ туристичког водича сазнају нешто више о културно-историјским знаменитостима и стаблима у парку, а затим су присуствовали свечаном отварању ликовне композиције – мозаика ”Мали принц на Гардошу”.

 

Удружење је поставило мозаик на зид који раздваја Клиничко-болнички центар Земун од градског парка са жељом да се свако ко застане обрадује овом ликовном делу и пацијентима који се у близини лече пошаље добру вибрацију.  Тема мозаика је урађена по мотивима савремене бајке за децу ”Мали Принц”, коју је написао Антоан де Сент Егзепери. Аутор идејног решења мозаика је академски сликар Срђан Арсић, а мозаик који заузима простор од 6,3 квадрата су правили чланови Удружења ”Дом културе Земун”.

 

У уметничком делу програма приређен је медитативни перформанс ”Мозаик живота” холистичке уметнице Маје Пакић, уз музичку подршку бенда Удружења ”Дома културе Земун”.