ЗЕМУНСКА ПОДСЕЋАЊА У ГАЛЕРИЈИ “СТАРА КАПЕТАНИЈА”   

18. децембар 2019.

             

 Изложба “Земунска подсећања” отворена je 17. децембра у Уметничкој галерији “Стара капетанија” .

Изложба представља истакнуте ствараоце коју су стварали и којих се Земун и уметничка јавност радо сећа, то су дела Десе Kеречки Мустур, Јелке Нешковић Думовић, Југослава Оцокољића, Владимира Попина, Милорада Рашића Раше, Мириам Репич Лекић, Мирослава Д. Савића – Шиље, Владислава Тодоровића – Шиље и Жељка Тоншића.

Изложено је тридесетак уља, темпера, акварела, пастела, графика, цртежа, керамике и скулптура, које ће публика моћи да види до 29. децембра.

У музичком програму учествовале су ученице МШ ”Коста Манојловић” Резеда Валејева и Марија Ковач, флаутискиње.

Ауторка и кустоскиња изложбе је Бранка Милутиновић подсетила је да су представљени уметници били чланови, поред других уметничких удружења, и Друштва ликовних и примењених уметника Земуна чији је оснивач галерије “Стара Kапетанија”. Сви уметници су били вишеструко награђивани за своје стваралаштво, излагали на самосталним и колективним изложбама у земљи и иностранству, учествовали у раду ликовних колонија, бавили се едукацијом младих. Њихови радови се налазе у многим музејима, приватним колекцијама у земљи, али и на свим континентима.

Овом приликом додељене су захвалнице појединцима и институцијама који помажу рад ове јединствене галерије, међу којима је и Градска општина Земун.

Изложба “Земунска подсећања” у галерији “Стара капетанија” настала је захваљујући љубазности породица, пријатеља и колекционара који су за ову прилику уступили радове за изложбу.