ЗЕМУН ПРИМЕР ДОБРЕ ПРАКСЕ ЗА СПРОВОЂЕЊЕ ЕНЕРГЕТСКЕ ЕФИКАСНОСТИ

05. март 2020.

 

Поводом Светског дана енергетске ефикасности, председник Градске општине Земун Дејан Матић, начелница Управе Градске општине Земун Катарина Зрилић и начелник Одељења за општу управу и јавне набавке Милан Крстић 5. марта учествовали су на трибини под мотом ”Енергија је живот – користи је паметно”, која је одржана у Старом двору у Београду, где се Земун представио са пројектом унапређења енергетске ефикасности ”Реконструкција термотехничких инсталација приземља пословног објекта у Земуну, ул. Косовска бр.9”, који је склопљен са Министарством рударства и енергетике.

 

О значају енергетске ефикасности, увођењу енергетског менаџера на нивоу локалне самоуправе, дефинисању планова и циљева стратегије одрживог развоја, примени законске регулативе, коришћењу наменских фондова и примерима добре праксе говорили су градски секретар за енергетику Нина Јандрић, начелник Одељења за општу управу и јавне набавке Градске општине Земун Милан Крстић, градски енергетски менаџер Влада Стајић, доц. др Душан Игњатовић са Архитeктонског факултета Универзитета у Београду, а учешће су узели представници СКГО, ГИЗ, градске управе и јавних комуналних предузећа.

 

”Градска општина Земун будно прати све препоруке Владе Републике Србије и надлежних секретаријата Града Београда и са великим успехом проналази решења за ефикасније коришћење енергије, што је обавеза свих нас. Потребно је да сви дамо максимални допринос у заштити животне средине. Веома је важно да грађани имају свест о значају рециклаже, о обновљивим изворима енергије и колико је све то значајно за генерације које долазе. Кроз пројекте које смо реализовали желимо да покажемо одговоран однос према заштити животне средине. Захваљујући примени најсавременијих стандарда који се односе на енергетску ефикасност, сада ће реновирана велика сала која се налази у Косовској улици број 9 допринети годишњој уштеди од 1.270.000 динара. Реновирани су и домови култура у Угриновцима и Батајници, општинско здање, а у континуитету реновирамо земунске школе и вртиће”, рекао је Матић, и том приликом нагласио да захваљујући домаћинском односу и постигнутим уштедама Општина је сада у прилици да подржи рад одређених установа, као што је куповина возила за потребе патронажне службе Дома здравља Земун.

 

Унапређење енергетске ефикасности један од стратешких приоритета града, у складу са Стратегијом развоја Града Београда. У складу са европским директивама о енергетској ефикасности, Град је преузео иницијативу да успостави систем за спровођење мера енергетске ефикасности у јавном и приватном сектору, порука је са ове трибине.