ЗЕМУН ДОМАЋИН ЗАВРШНЕ КОНФЕРЕНЦИЈЕ ВЕЛИКОГ МЕЂУНАРОДНОГ ПРОЈЕКТА

04. децембар 2018.

Градска општина Земун је од 28. до 30. новембра била домаћин завршне конференције пројекта ”Партнерства одрживог развоја јединица локалне самоуправе”, на којој су представљени Јавна манифестација промоције циљева одрживог развоја и пилот активности ”Доведимо природу у град” и ”Предузетнички компас”, спроведене са општином Офенбах на Мајни.

 

Конференцији је присуствовало 90 гостију из Немачке и региона Југоисточне Европе, а делегацију ГО Земун предвођену председником Скупштине Градске општине Земун Ненадом Врањевцем, чинили су  чланови Пројектног тима члан Већа ГО Земун Владимир Костић, Бранкица Дурковић и Тања Кукобат.

 

Поздрављајући госте Ненад Врањевац је истакао да је Градска општина Земун у сарадњи са општином Офенбах на Мајни започела дугорочно партнерство далеке 1956. године и да су као складан и уходан тим радили на циљевима одрживог развоја који се тичу достојанственог рада и економског раста, заштите животне средине и јачања партнерстава и заслужено изабрани у 11 пројеката.

 

Међународни пројекат ”Партнерства одрживог развоја јединица локалне самоуправе” финансирало је Немачко министарство за привредну сарадњу и развој, а од 2016. до 2018. године су га реализовале агенције Глобални ангажман и Заједнице једног света.

 

У оквиру пилот активности ”Доведимо природу у град” на уређену зелену површину између Магистратског трга и Улице Петра Зрињског постављена је ”младеначка клупа” са вењаком од ружа.

 

Друга активност, ”Предузетнички компас” представља 3000 одштампаних брошура, као комплетан водич за предузетнике, од ажурираних контаката кровних институција, извора финансирања, co-working простора, организација и програма подршке, савета и корисних линкова и мапа локација на којима се обавља администрација, до детаљних информација о регистрацији и књиговодству, савета у вези са бизнис плановима, тржиштем, конкуренцијом, продајном и маркетинг стратегијом.

 

Гости из Немачке обишли су земунски бисер, Велико ратно острво, Старо језгро Земуна и здање Општине, где им је приређен пригодан културно-уметнички програм.

 

Сумирајући искуства и утиске, учесници Завршне конференције размотрили су и идеје о додатним видовима подршке партнерствима одрживог развоја јединица локалне самоуправе и укључивања у будуће пројекте.

 

ФОТОГРАФИЈЕ –  ауторска права агенција Глобални ангажман

фотограф Срђан Плавшић