ЗАВРШЕНИ ДАНИ ЕВРОПСКЕ БАШТИНЕ У ЗЕМУНУ

03. октобар 2017.

 
Програмом УНДЕРГРАД – тајне земунског подземља завршена је овогодишња манифестација ”Дани европске баштине”. Градска општина Земун је и ове године у 14 програма, од 15. септембра до 2. oктобра, садржајно и иновативно одговорила на задату тему ”Наслеђе и природа – лепеза могућности”, са циљем да се скрене пажња широј јавности на очување и заштиту како природне, тако и културне баштине.
 
Управо један такав програм – УНДЕРГРАД, разговор о лагумима, ходницима и тајним одајама подземног Земуна и Београда привукао је многобројну публику коју су кроз тајне подземља вешто водили Раде Милић, археолог из Центра за урбани развој, Миодраг Симовић, студент антропологије и истраживач из организације Урбекс Србија и Недељко Ковачић, редитељ.
 
Предавање је почело приказом филма земунског и београдског подземља, који артистички истражујући просторе спаја историјске периоде. Публика је од предавача сазнала да се испод Земуна налазе хиљаде квадрата неискоришћеног простора који би могао да добије своју намену у културном и туристичком животу града. Поред историјских чињеница причу о истраженим просторима пратиле су фотографије Слободана Станишића и Владимира Мартиновића ”зачињене” урбаним легендама, а земунци су и сами имали шта да додају о још неистраженим лагумима испод Ћуковца, Гардоша, Калварије…
 
Посебно занимљива прича сведочи о подземном Београду за време Другог светског рата и борбама које су се после 20. октобра – Дана ослобођења водиле у подземљу.
 
Овај програм отворио је врата скривених одаја које кроз пројекат УНДЕРГРАД истражују и промовишу тимови антрополога, историчара, архитеката и визуелних уметника Центра за урбани развој и Урбекс Србија.
 
Земун је представивши своје културно и природно благо показао принцип неодвојивости културног и природног наслеђа, која се историјски преплићу и утичу на креирање будућности.