У ЗЕМУНУ ОДРЖАНО РЕПУБЛИЧКО ТАКМИЧЕЊЕ У СИМУЛАЦИЈИ СУДСКОГ ПРОЦЕСА

20. март 2017.

 
Општина Земун била је, 18. марта домаћин ученицима и наставницима осам средњих школа из Србије, који су снаге одмеравали на Републичком такмичењу у симулацији судског процеса.
 
Том приликом, председник Градске општине Земун Дејан Матић је истакао да је управо овакво једно такмичење доказ важности увођења дуалног образовања као концепта којим се млади људи у потпуности оспособљавају за занимања.
 
Ово такмичење покренуто је на иницијативу Административно-биротехничке школе из Крушевца, а у сарадњи са Центром за људска права из Ниша.
 
Данас се оно остварује у оквиру Заједнице економских и правно-биротехничких школа и у сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, а домаћин овогодишњег такмичења била је вишеструко награђивана Правно-биротехничка школа ”Димитрије Давидовић” из Земуна.
 
Такмичаре и госте Земуна на свечаности отварања поздравио је председник Скупштине Градске општине Земун Ненад Врањевац. ”Ваше професоре посматрајте као златне ћупове, колико год злата из њих да украдете они неће бити мање вредни, напротив, што ви богатији знањем будете то су они бољи професори били”, рекао је Врањевац.
 
У целодневном програму, школе из Сремске Митровице, Петровца на Млави, Крушевца, Шапца, Ниша, Крагујевца, Београда и Земуна бориле су се у категоријама за најбољег судију, тужиоца, браниоца, оптуженог, сведока и вештака.
 
Стручни жири састављен од еминентних универзитетских професора и научних радника: Председник жирија др Срето Ного, професор Правног факултета Универзутета ”Џон Незбит”, Мирјана Поповић, помоћник министра за правне послове у Министарству просвете, науке и технолошког развоја, Драгољуб Здравковић, судија Вишег суда у Београду, Бранка Трифуновић, заменик јавног тужиоца и Марко Пушица, адвокат, имали су тежак задатак. После већања жири је одлучио да је екипно најбоља Економска школа ”9. мај” из Сремске Митровице, друго место припало је Економској школи из Крагујевца, а бронза је припала Правно-пословној школи из Ниша.
 
Појединачно, најбољи судија је Аба Марија Моравац, набољи тужилац је Исидора Варазлић и најбољи вештак Бојана Милетић, све из Сремске Митровице.
Најбољи бранилац је Марија Маленовић, најбољи оптужени је Алекса Ристић, као и најбољи сведок Јована Божовић, сви из Крагујевца.
 
Додели вредних новчаних награда, компјутерске опреме, и пригодних поклона које су обезбедили спонзори и Општина Земун присуствовао је секретар Скупштине ГО Земун Марко Јанковић.
 
Сви учесници су сагласни да је такмичење оправдало свој циљ јер су будући правници показали посвећеност, завидно знање, вештину говорништва, аргументације, утврђивање каузалитета и примене правне логике.