ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА ”АУСТРАЛИЈСКА МЕДИЦИНСКА ПОМОЋ СРБИЈИ У ПРВОМ СВЕТСКОМ РАТУ”

21. мај 2015.

 
У општини Земун уз присуство уважених званица амбасадорка Аустралије у Београду Њ.Е. Џулија Фини свечано је отворила изложбау ”Аустралијска медицинска помоћ Србији у Првом светском рату”.
 
Током првог светског рата на десетине храбрих аустралијских жена – доктора, медицинских сестара и другог особља – пружило је неопходну хуманитарну помоћ Краљевини Србији. Те неустрашиве жене су волонтирале на српском фронту како би пружиле преко потребну медицинску помоћ српским војницима и цивилима. Већина аустралијских волонтера је служила у оквиру познате Шкотске женске болнице док су неки били интегрални део Британског Црвеног крста или српске војске. Њихов безгранични допринос био је од суштинске важности за унапређење санитетских услова за српску војску и цивиле.
 
Аустралијанке су на различите начине пружале помоћ како би одагнале патњу српске војске и цивила, али су приче о њиховој храбрости, на жалост, углавном заборављене или остале неиспричане. Ова изложба треба да подсети савремено српско друштво на несебичне напоре Аустралијанки које су хиљадама километара далеко од куће пружиле непроцењиву помоћ Србији, у време када су катастрофалне последице рата проузроковале велику патњу српском народу.
 
О овој значајној сарадњи општине Земун и аустралијске амбасаде говорио је заменик председника општине Земун Дамир Ковачевић истакавши важност универзалних вредности солидарности, разумевања међу народима и слободарског духа о коме тако упечатљиво сведоче приказане фотографије.
 
Амбасадорка Фини се захвалила општини Земун на прилици да се прикажу позитивне приче беспућа рата и да се земунски основци упознају са Аустралијом и кроз брошуре које је обезбедила Амбасада Аустралије.
 
Изложба ће трајати до 5. јуна и може се погледати сваког радног дана од 7.30 до 15.30 часова у згради Oпштине Земун.
дана од 7.30 до 15.30 часова у згради Oпштине Земун.
 
????????????????????????????????????
 
FOTO 1 IZLOZBA AUSTARLIJA
 
FOTO 2 IZLOZBA AUSTARLIJA
 
FOTO 3 IZLOZBA AUSTRALIJA
 
FOTO 4 IZLOZBA AUSTRALIJA
 
poster-pomoc-zena-australije