У ОБДАНИШТУ ”БУБАМАРА” ПРОМОВИСАН ПРОЈЕКАТ ”ОПРЕМАЊЕ ПРЕДШКОЛСКИХ УСТАНОВА” ИПА 2014

09. март 2020.

 

 

Председник Градске општине Земун Дејан Матић, шеф Делегације ЕУ у Републици Србији амбасадор Сем Фабрици, министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић, државни секретар министарства финансија Гојко Станивуковић и в.д. помоћника министра финансија Марко Јовановић, 9. марта обишли су обданиште ”Бубамара” у Земун Пољу, које је у оквиру пројекта ”Опремање предшколских установа” добило намештај, креветиће, играчке, дидактичка средства и ИТ опрему.

 

Госте су дочекали малишани, васпитачи и директорка ПУ ”Др Сима Милошевић” Јасмина Боуали Станојковић. Након обиласка вртића, симболичне поделе играчака, децу су извела пригодан програм.

 

Овај пројекат ослања се на пројекат ”Године узлета”, које већ другу годину спроводи Министарство просвете, науке и технолошког развоја са циљем да малишани бораве у пријатном простору које развија машту, и да уз помоћ васпитача који користе најсавременије методе учења и вођења наставе максимално развијају своје потенцијале.

Пројекат опремања предшколских установа обухвата 56 установа у 55 градова у Србији. Пројектом је обухваћено 50 најсиромашнијих општина у Србији. Кроз пројекат ”Подршка реформи система предшколског образовања” хиљаду и по васпитача из ових општина завршило је обуку. Осталих пет општина (Земун, Нови Сад, Лозница, Пирот и Чачак) добиле су опрему, као будући центри кластера за ширење ”Нових основа програма предшколског васпитања и образовања”.

”Када се нађете у друштву градова и општина Републике Србије као прва градска општина Града Београда, свакако вам довољно говори о чињеници да јединствена политика Владе Републике Србије, Града Београда и нас који водимо градске општине даје резултате. Свакако, добра сарадња и вођење бриге о нашим најмлађим становницима се огледа управо и у томе што смо данас у Земун Пољу. Градска општина Земун издваја не мала средства да среди и реконструише кроз текуће одржавање школске и предшколске објекте. У овај објекат ћемо уложити преко 30 милиона динара у сређивање ентеријера и дворишта. На задовољство наших суграђана реконструисали смо вртић Зврк, а улагаћемо и у друге вртиће са наше територије”, рекао је председник Матић и захвалио се том приликом присутним министрима и васпитачима на свему што заједно улажу како би се створили услови да наша деца одрастају у сигурном и безбедном друштву и кроз васпитне процесе утичу да одрасту у здраве, часне и поштене људе.

Шеф Делегације ЕУ у Републици Србији амбасадор Сем Фабрици је истакао да Делегација ЕУ годинама сарађује са ресорниим министарствима на унапређењу, како основног, тако и средњошколског образовања, али и на унапређењу услова у предшколским установама, јер васпитање и образовање представљају стуб сваког друштва.

 

 

Пројекат опремања обданишта вредан је више од милион евра, док је у оспособљавање васпитног кадра за примену нових метода обезбеђено 870 хиљада евра из предприступних фондова ЕУ ИПА 2014.

 

Обдаништима су подељени намештај, креветићи, играчке, дидактичка средства, као и ИТ опрема. У оквиру ПУ ”Др Сима Милошевић” опремљено је укупно 12 вртића.