У ДУХУ ПАРТНЕРСТВА ОДРЖИВОГ РАЗВОЈА ЗЕМУНА И ОФЕНБАХА

08. јун 2018.

 
У оквиру реализације пројекта ”Партнерства одрживог развоја локалних самоуправа (2016-2018)”, коју Градска општина Земун реализује у сарадњи са братском општином Офенбах на Мајни, 8. јуна у великој сали одржана је манифестација ”У сусрет одрживом развоју – уједињени у достизању циљева одрживог развоја – Земун и Офенбах на Мајни”.
 
Пројекат је део програма ”Заједнице једног света” и њиме је предвиђено да се у обе братске општине реализују истоветне активности на приближавању циљевима орживог развоја. Градска општина Земун и Офенбах на Мајни су одабрали да кроз реализацију пројекта раде на приближавању циљевима одрживог развоја.
 
У конференцијском делу програма у којем је било речи о значају одрживог развоја локалних самоуправа говорили су председник Скупштине Градске општине Земун и председник Координационог тима за израду Стратегије развоја ГО Земун Ненад Врањевац, члан Већа ГО Земун и представник Пројектног тима ”Партнерства одрживог развоја локалних самоуправа” Владимир Костић, сарадница сталне координаторке УН у Србији и сталне представнице Програма развоја УН Карле Херши – Борка Јеремић, председник фокус групе Народне скупштине Србије за развој механизама контроле процеса имплементације и циљева одрживог развоја народни посланик Милорад Мијатовић, саветник председника Привредне коморе Србије Александар Кемивеш, представник ”SeCons” Групе за развојну иницијативу професор др Слободан Цвејић, представници невладиних организација, као и значајних установа са територије општине Земун, као што су Национална служба за запошљавање, Центар за социјални рад и Пољопривредни факултет Универзитета у Беораду.
 
Манифестацији су присуствовали помоћник председника ГО Земун Милан Милисављевић, чланови Већа Стеван Родић, Драган Матијевић и Предраг Јевремовић, секретар Скупштине ГО Земун Марко Јанковић, одборници Скупштине и запослени у Градској општини Земун, као и професори и ученици земунских основних и средњих основних школа.
 
”Учешћем на овом пројекту две партнерске општине, Земун и Офенбах на Мајни, потврђује се значај успостављене интенције из 1956. године када су у циљу успостављања одрживог мира Уједињене Нације донеле одлуку да се побратиме општине, са једне стране сила Осовине, са друге стране савезника – учесника Другог светског рата, те се тако Земун од самог оснивања нашао у групи градова асоцијације Жумелаж. Деценијама уназад чланице ове асоцијације труде се да једне другима указују на примере добре праксе, да се међусобно помажу како би на неки начин сви заједно живели боље. Током израде Стратегије развоја Земуна изнедрили смо и мисију и визију стратегије која указује на то да желимо одговоран, организован, уређен, безбедан, прилагодљив, пријатан за живот, туристички препознатљив Земун отвореног срца. Неки од циљева одрживог развоја су такви да се на њима може радити само на државном нивоу. Међутим, на нама је обавеза да успоставимо толико добру комуникацију између свих инстанци власти да ми са локаног нивоа иницирамо реализацију тих циљева, а да се надлежни органи баве њиховом реализацијом. У реализацији циљева из Агенде 2030 ми се своје улоге прихватамо храбро, јер желимо да будемо замајац и покретачка снага развоја. Земун је међу првим општинама препознао значај спуштања на локални ниво овакве проблематике. Ако погледамо који су то циљеви агенде и ако погледамо који су све проблеми нашу планету стисли, поручујем вам: ЛОКАЛНО ДЕЛУЈ, А ГЛОБАЛНО МИСЛИ”, рекао је Врањевац, уз напомену да ће се Градска општина Земун и у наредном периоду трудити да негује међународну и међуопштинску сарадњу и да користи све оне благодети које та сарадња пружа.
 
Значај овог скупа препознала је министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику Славица Ђукић Дејановић која је Градској општини Земун послала писмо подршке са жељом да буде истрајна у реализацији свих програмских циљева локалног одрживог развоја.
 
Чланице пројектног Тима ”Партнерства одрживог развоја локалних самоуправа” из Градске општине Земун Тања Кукобат и Бранкица Дурковић представиле су досадашње резултате локалне самоуправе на остваривању циљева одрживог развоја Агенде 2030, са фокусом на инклузију и повећање запослености.
 
У палети циљева одрживог развоја Градска општина Земун нарочиту пажњу усмерава на одрживи развој економије, привреде и технологије, одрживи развој друштва на бази социјалне равнотеже и на заштиту животне средине, уз рационално располагање природним ресурсима.
 
Један од најважнијих циљева одрживог развоја јесте отварање нових радних места и смањење стопе незапослености, као и смањење родне и друштвене неједнакости маргинализованих група, подстицање запошљавања младих и лица са инвалидитетом, као и других ризичних група.
 
Циљеве одрживог развоја представили су и ученици земунских основних и средњих школа, који су презентовали свих 17 циљева, и уверили присутне да су млади свеснији значаја Агенде 2030, те да ће бити посвећени испуњењу њеног циља.
 
У уметничком програму наступили су ученици МШ ”Коста Манојловић”’, хор ОШ ”Бранко Пешић”, као и хор Геронтолошког центра Београд.
 
Пројекат ”Партнерства одрживог развоја локалних самоуправа (2016-2018)” се реализује финансијском подршком Савезног немачког министарства за економску сарадњу и развој, преко агенције ”Глобални ангажман”.