ТРИБИНА О НАСИЉУ У ПОРОДИЦИ ”БУДИ МУШКО – НЕ БУДИ НАСИЛНИК”

20. април 2016.

 
Општина Земун је у сарaдњи са Удружењем ”Самохране мајке” и Полицијском станицом Земун организовала трибину под називом ”БУДИ МУШКО – НЕ БУДИ НАСИЛНИК”!
 
Председник Привременог органа ГО Земун Дејан Матић истакао је да је Општина Земун увек спремна да подржи пројекте, нарочито када је превентива, едукација и информација оно што доводи до корекције негативних друштвених појава.
 
”У оквиру Јавног конкурса, значајним финансијским средствима, подржали смо пројекат Удружења ”Самохране мајке”. На овај начин желимо да покажемо да смо сервис свих наших грађана, да бринемо о свакоме од њих и да желимо да кажемо СТОП СВИМ ОБЛИЦИМА НАСИЉА. У општинској Канцеларији за бесплатну правну помоћ, и у Канцеларији за пријем грађана, свако коме је то потребно може да добије адекватан савет. Када се овакве ситуације у питању, реагујемо брзо и дискретно”, рекао је Дејан Матић.
 
Основна порука трибине је да се упознамо са мерама превенције и научимо како да спречимо или смањимо насиље над женама, породично насиље, али и вршњачко насиље.
 
Душица Радишић, председница Удружења ”Самохране мајке”, навела је податке да 15 одсто становништва Земуна чине једнородитељске породице, а да је у 85 одсто случајева насиље над женама узрок развода.
 
У оквиру презентације, Исидора Радовановић из Полицијске станице Земун упознала је присутне са поступањем полицијских службеника у ситуацијама породичног насиља. Присутни грађани су могли да сазнају нешто више о томе како се жртва штити од насилника и како се покреће даља процедура у заштити оних који трпе насиље.
 
Адвокатски тим Ирена Радак и Ивана Јеленић говориле су о законским регулативама, о мерама заштите, а заинтересовани су имали прилику да добију бесплатни правни савет ”у четири ока”.
 
Милада Лазић, председница Удружења особа са инвалидитетом ”Све је могуће” упознала је јавност, да нажалост, поред дискриминације која је још увек присутна у друштву, жене са инвалидитетом трпе и психичко и физичко насиље, али да често због архитектонских препрека или неприлагођених услова у здравственим институцијама нису у могућности да пријаве насиље које трпе.
 
Закључак са трибине је да сви заједно треба да радимо на освешћивању друштва, препознавању насиља и да треба да имамо поверења у надлежне службе.
 
Општина Земун је зато и оформила Савет за безбедност на локалном нивоу, и у сарадњи са Тимом за превенцију Полицијске станице Земун континуирано ради на подизању безбедносне културе грађана, што се првенствено постиже едукацијом.
 
????????????????????????????????????
 
foto 1 tribina
 
????????????????????????????????????
 
????????????????????????????????????
 
????????????????????????????????????