TESLIN DAN U ZEMUNU

11. jul 2017.

 
Zemun već sedmu godinu na veličanstven način obeležava rođendan Nikole Tesle, 10. jul, koji je proglašen za nacionalni Dan nauke.
 
Ovogodišnjom izložbom Milice Kesler ”Nikola Tesla i dinastija Karađorđević” u Kuli na Gardošu, obeležili smo 161. godinu od rođenja velikog naučnika.
 
Izložbu je svečano otvorio sekretar Skupštine Gradske opštine Zemun Marko Janković . ”Prepoznajući veliki značaj očuvanja uspomene i promocije lika i dela Nikole Tesle, opština Zemun je manifestaciju ‘Teslin dan’ 2011. godine uvrstila u program redovnih godišnjih manifestacija, i na taj način se pridružila svetskim gradovima, poput Njujorka, Filadelfije, Perta i Zagreba. Ovom izložbom još jednom potvrđujemo koliko je Tesla bio veliki za ceo svet”, rekao je Janković.
 
Zahvaljujući saradnji Umetničkog ateljea i galerije ”Čubrilo” sa Muzejom Nikole Tesle, mnogobrojna publika bila je u jedinstvenoj prilici da sazna priču o Tesli i Karađorđevićima. Po rečima autorke Milice Kesler, to je priča o rodoljublju i bliskosti, uzajamnoj podršci, nacionalnom identitetu i ponosu.
 
Na panoima su ispisane sudbine kraljeva Petra Prvog i Aleksandra Prvog, kneza Pavla, kao i mladog kralja Petra Drugog, koji se sreo sa Teslom u njegovoj njujorškoj hotelskoj sobi.