ТЕСЛИН ДАН У ЗЕМУНУ

11. јул 2017.

 
Земун већ седму годину на величанствен начин обележава рођендан Николе Тесле, 10. јул, који је проглашен за национални Дан науке.
 
Овогодишњом изложбом Милице Кеслер ”Никола Тесла и династија Карађорђевић” у Кули на Гардошу, обележили смо 161. годину од рођења великог научника.
 
Изложбу је свечано отворио секретар Скупштине Градске општине Земун Марко Јанковић . ”Препознајући велики значај очувања успомене и промоције лика и дела Николе Тесле, општина Земун је манифестацију ‘Теслин дан’ 2011. године уврстила у програм редовних годишњих манифестација, и на тај начин се придружила светским градовима, попут Њујорка, Филаделфије, Перта и Загреба. Овом изложбом још једном потврђујемо колико је Тесла био велики за цео свет”, рекао је Јанковић.
 
Захваљујући сарадњи Уметничког атељеа и галерије ”Чубрило” са Музејом Николе Тесле, многобројна публика била је у јединственој прилици да сазна причу о Тесли и Карађорђевићима. По речима ауторке Милице Кеслер, то је прича о родољубљу и блискости, узајамној подршци, националном идентитету и поносу.
 
На паноима су исписане судбине краљева Петра Првог и Александра Првог, кнеза Павла, као и младог краља Петра Другог, који се срео са Теслом у његовој њујоршкој хотелској соби.