SVEČANO OBELEŽEN DAN OSLOBOĐENJA ZEMUNA U II SVETSKOM RATU

23. oktobar 2015.

 
Povodom obeležavanja Dana oslobođenja Zemuna u Drugom svetskom ratu, 22. oktobra, održana je Svečana akademija u Domu vazduhoplovstva, u prisustvu boraca Narodnooslobodilačkog rata, predstavnika Vojske Srbije i mnogobrojnih zvanica.
 
Svečanoj akademiji prisustvovao je predsednik opštine Zemun Dejan Matić, zamenik predsednika Damir Kovačević, rukovodstvo opštine Zemun, zamenik komandanta RV i PVO brigadni general Duško Žarković, komandant 204. vazduhoplovne brigade brigadni general Predrag Bandić, predstavnik ambasade Ruske Federacije gospodin Mihail Ćilikov, predsednik Gradskog odbora SUBNOR-a pukovnik Bora Ercegovac i predsednik sekcije boraca Šeste ličke divizije ”Nikola Tesla”, general Andrija Rašeta.
 
Ispred opštine Zemun prisutnim borcima i predstavnicima javnog života Zemuna i Beograda obratio se zamenik predsednika Damir Kovačević.
 
„Danas se sećamo velikog istorijskog datuma kada je pre sedamdeset jedne godine Zemun oslobođen od fašizma, te ideologije zla koja je narodima sveta nanela najviše žrtava u istoriji ljudske civilizacije. Okupili smo se da se zajedno podsetimo na trenutke slave, i na velika stradanja u vreme kada je osvajana toliko željena sloboda. Odajemo počast narodnim herojima i hrabrim pojedincima, koji zaslužuju da njihova imena nose zemunske i beogradske škole, naselja, ustanove i ulice. Pamtimo junaštvo i odajemo počast svakom oficiru i borcu Crvene armije, koji je na ulicama Beograda i Zemuna ostavio svoj život. Srbija se dostojno seća svojih heroja čiji je put ka današnjem danu bio težak i veličanstven. Nastavljajući našu pobedničku tradiciju ne smemo zaboraviti događaje koji su nas odredili kao slobodarski narod, uvek na strani pravde i pobednika, a to je kvalitet koji ugrađujemo u svetsku istorijsku baštinu. Danas, živeći u slobodi, ne zaboravljamo naše stradanje, ali se moramo zapitati imamo li prava da oprostimo zločincima u ime njihovih žrtava? Smatram da ja nemam to pravo“, rekao je Damir Kovačević.
 
U kulturno-umetničkom programu učestvovali su KUD „Sedmica“ iz Ugrinovaca, hor OŠ „Petar Kočić“, hor muzičke škole „Kosta Manojlović“, Pravno-birotehnička škola „Dimitrije Davidović“ i KUD „Kordun“.
 
Član Veća opštine Zemun Dragan Matijević i pomoćnik predsednika Karlo Kvapil položili su u prepodnevnim časovima venac na Spomenik palim borcima od 1941-1945, u prisustvu boračkih udruženja, poštovalaca i mnogobrojnih građana Zemuna.
 
Borbe za oslobođenje Zemuna otpočele su odmah po prelasku partizanskih i jedinica Crvene armije preko Savskog mosta, 21. oktobra 1944. godine. Posle teških borbi u noći između 21. i 22. oktobra oslobođena je Bežanija, a u jutro 22. oktobra, posle slamanja otpora na aerodromu i kod železničke stanice, oslobođen je Zemun.
 
naslovna
 
foto 0
 
DSC_1560
 
foto1
 
foto2
 
foto4 (2)