СПОМЕНИЦИ ПРИРОДЕ И ЗАШТИЋЕНА ПРИРОДНА ДОБРА У ЗЕМУНУ

24. август 2015.

 
Општина Земун, Завод за заштиту природе Србије и ЈКП ”Зеленило Београд” организовали су предавање и обилазак споменика природе Винова лоза у дворишту Господске 4 и заштићеног природног добра ”Велико ратно острво” за двадесетак грађана 21. августа 2015. године.
 
Винова лоза сорте ”сибел 1000”, стара најмање 120 година, заштићени је природни раритет у центру града од 2014. године. Детаљно са принципима заштите и њеним историјатом говорио је Милош Вукелић, саветник у Заводу за заштиту природе Србије.
 
О режимима заштите Великог ратног острва, богатству биљног и животињског света, геологији и одржавању природног резервата надомак града, као и о природном плодишту риба каналу ”Галијаш” и обнављању орла белорепана говорили су Дејана Лукић из Завода за заштиту природе и Момчило Томић из ЈКП ”Зеленило Београд”, којем је 2005.године Скупштина града Београда ово заштићено природно добро поверила на старање и одржавање.
 
Била је ово још једна прилика за заљубљенике у природу да кроз вишечасовну шетњу и разгледање сазнају нешто ново о природи свога града.
 
FOTO1
 
FOTO2