ШКОЛА ”ВЕЉКО РАМАДАНОВИЋ” ОБЕЛЕЖИЛА СТОДРУГУ ГОДИНУ РАДА

13. децембар 2019.

 

Поводом стодруге године рада Школе за ученике оштећеног вида ”Вељко Рамадановић” помоћник председника Градске општине Земун Милорад Радуловић присуствовао је 13. децембра Свечаној академији која је одржана 13. децембра у овој образовно-васпитној установи.

 

Директорка Школе Радмила Лабан захвалила се ученицима, родитељима, професорима, васпитачима и свима који са много љубави, одрицања и рада у континуитету преко једног века изграђују ову јединствену школу.

 

Свечаност је била и прилика да се уруче захвалнице заслужним институцијама и појединцима. Једна од њих је и Градска општина Земун која је добила захвалницу

за континуиран допринос у изградњи инфраструктуре школе.

 

Ученици су приредили пригодан програм којем су присуствовале многобројне званице.

  
Школа за ученике оштећеног вида ”Вељко Рамадановић” формирана је у вихору Првог светског рата далеко од наше тада окупиране отаџбине, у Бизерти у Африци, на дан Светог Андреја Првозваног, 13. децембра 1917. године. Након завршетка рата школа се преселила у Земун.

 

Актуелни наставни план и програм Школе је прилагођен деци оштећеног вида и обухвата предшколско и припремно предшколско васпитање и образовање, основно образовање и васпитање и средње образовање и васпитање.

 

Школа се бави и раном интервенцијом, кућном наставом, образовањем одраслих, а постоји могућност ванредног образовања, преквалификације и доквалификације. Да би успешно обављали ову деликатну делатност просветни радници реализују и специјалне програме. Школа пружа стручну подршку и наставна средства ученицима и наставницима у систему инклузивног образовања васпитања. Ресурсни центар се бави штампом на Брајевом и увећаном црном тиску, снимањем тонских записа у студију и израдом тифлодидактичких средстава и играчака.

 

Школа организује васпитни рад, смештај, исхрану и превентивну здравствену заштиту и негу ученика у Дому.