RASPISAN POZIV ZA IPARD

 
Raspisan je poziv za IPARD podsticaje za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava – kupovinu nove mehanizacije i opreme. Rok za podnođenje zahteva za odobravanje prava na podsticaje je do 26. februara 2018. godine.
 
Očekuje se raspisivanje javnog poziva za kupovinu novih traktora 4. januara 2018. godine, a rok za podnođenje zahteva biće od tog dana do 26. februara 2018. godine.
 
Visina podsticaja iznosi od 60 do 80 odsto u zavisnosti od kriterijuma da li je u pitanju mladi poljoprivrednik, da li se poljoprivredno gazdinstvo nalazi u planinskom području i da li se investicija odnosti na upravljanje otpadom i otpadnim vodama.
Obuhvaćeni su sektori mleka, mesa, voća i povrća, kao i ostali usevi (određene vrste žitarica i industijskog bilja).
 
Iznosi podsticaja koje korisnik može da ostvari u sektorima voća, povrća i sektoru ostalih useva mogu biti od 5.000 do 700.000 evra, a za sektore mleka i mesa od 5.000 do 1.000.000 evra.
 
Prihvatljive investicije i troškovi odnose se na kupovinu nove mehanizacije, opreme i traktora i opšte troškove (troškovi za pripremu projekata i tehničke dokumentacije).
 
Detaljan tekst Javnog poziva, pravilnik i prateći prilozi, dostupni su na internet stranici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede www.minpolj.gov.rs, kao i internet stranici Uprave za agrarna plaćanja www.uap.gov.rs.