ПРОСЛАВЉЕН СВЕТИ САВА У ЗЕМУНУ

29. јануар 2018.

 
У свим земунским школама 27. јануара свечано је прослављена школска слава Свети Сава.
 
Председник Градске општине Земун Дејан Матић присуствовао је Свечаној академији у Основној школи ”Станко Марић” у Угриновцима и том приликом поручио ђацима: ”Све оно што је Свети Сава учинио за историју и културу нашег народа обавезује нас да наставимо његовим стопама – да изграђујемо човечно и праведно друштво. Градска општина Земун и тим који водим наставиће да вредно ради. Учинићемо све да услови у којима се школујете буду на највишем нивоу. Радићемо и на изградњи паркова, спортских терена и игралишта како бисте слободно време проводили у игри, дружењу и бављењу спортом. Ваше је да вредно учите, а ми одрасли смо ту да вам на путу одрастања будемо подршка”.
Представници општине Земун посетили су земунске школе, као и свечаности које су организоване у институцијама културе и у Друштву за церебралну и дечију парализу Земуна.
 
У земунским школама Савиндан је обележен на пригодан начин – приредбама, академијама и рециталима.
 
Прва прослава Светог Саве као школског патрона одржана је у Земуну 1812. године, одакле се брзо проширила на све српске земље, а химну Светом Сави први пут 1839. године у Сегедину извео је локални црквени хор.
 
Савиндан је за школску славу проглашен у јануару 1840. године, у тадашњој Кнежевини Србији.