ПРОЈЕКAТ ”ПЕТАРДЕ НИСУ ИГРАЧКЕ”

05. децембар 2017.

 
У Основној школи ”Мајка Југовића” почело је прво у низу предавања ”Петарде нису играчке”, које ће све до 26. децембра имати прилику да чују земунски основци.
 
Овај пројекат реализује Савет за безбедност Градске општине Земун у сарадњи са Полицијском станицом Земун, Ватрогасно – спасилачком јединицом Земун, Домом здравља Земун, уз подршку партнера, Мисије ОЕБС у Србији и Банке Societe generale.
 
Председник Савета за безбедност и секретар Скупштине Градске општине Земун Марко Јанковић нагласио је да предавање има превентивни карактер, и да се предавачи на прилагођен начин обраћају ђацима, објашњавајући им какве све последице по њихово здравље и безбедност може да има употреба петарди, и које су законске последице по њихове родитеље, старатеље и пунолетне грађане у чијем присуству деца користе пиротехничка средства.
 
”Поред овог предавања које је фокусирано на децу, изузетно је важно да родитељи буду свесни последица које може имати употреба пиротехничких средстава. Сам Предлог о изменама Закона о јавном реду и миру, сваког пунолетног грађанина позива на одговорност. Закон је овде у служби промене свести, а не санкција и кажњавања”, рекао је Јанковић.
 
Сваке године током припреме за прославу Нове године појављују се илегални и легални продавци петарди и других пиротехничких средстава које деца купују и/или набављају, а затим их користе на небезбедан начин и неретко се повређују, задобијајући опекотине и повреде које доводе до трајног инвалидитета.
 
Овај Пројекат је осмишљен да децу узраста нижих разреда основних школа упозна са последицама коришћења, пре свега петарди, и на тај начин их заштити од свих нежељених појава.
 
У оквиру школског часа, уз видео материјал, полицијски службеник, ватрогасац и педијатар, свако из своје надлежности појашњавали су деци последице које могу настати од коришћења петарди, попут, повреда, пожара и кршења закона.
 
Као саставни део Пројекта осмишљен је штампани материјал и магнети који саветима штите децу од употребе пиротехничких средстава.