PREDSEDNIK OPŠTINE ZEMUN DEJAN MATIĆ OBIŠAO RADOVE NA GARDOŠU

25. novembar 2019.

 

 

Predsednik Gradske opštine Zemun Dejan Matić 25. novembra obišao je Gardoš i uverio se na terenu u kvalitet obavljenog posla. Na radost svih građana Zemuna stare stepenice koje vode od Lagumske ulice do Milenijumske kule sinule su novim sjajem. Završava se i rekonstrukcija stepenica koje povezuju auto-park sa gardoškom terasom, kao i prilazne platforme na istočnoj strani sa platoom gde se nalazi kula.

 

”Stepenište koje se prostire od Lagumske ulice do Gardoške terase, koje su deo istorijske celine Staro jezgro Zemuna spremno je da dočeka nove turiste. Jedan krak stepeništa pruža se od Milenijumske kule do Ulice Visoke, drugi od Ulice Visoke do Ulice Stare, a treći od Ulice Stare do Ulice Gardoške. Rekonstrukciju stepeništa koje vode ka Gardošu finansirala je Gradska opština Zemun u iznosu oko 15 miliona dinara, a na osnovu inicijative građana kroz projekat ”Da se radi i gradi po tvom”, kaže Matić, uz napomenu da je Gradska opština Zemun našla pravni osnov da preko Ministarstva kulture dobije rešenje za sprovođenje mera tehničke zaštite, po modelu uređenja fasada na zaštićenim spomenicima kulture.

 

Tokom 2020. godine radiće se restauracija i rekonstrukcija  i drugih devastiranih stepeništa na prostoru Gardoša. Na prostoru od oko 104 kvadrata u planu je rekonstrukcija i restauracija stepeništa Njegoševa ulica – Gardoška ulica i Gardoška ulica – Stara ulica, sa eventualnom sanacijom terena, zbog procene da je stepenište nebezbedno za prolaz pešaka. Takođe, radiće se i restauracija stepeništa od trga Branka Radičevića ka Grobljanskoj ulici.

 

Imajući u vidu status kulturnog dobra izrada tehničke dokumentacije će se obaviti u saradnji sa nadležnim Zavodom za zaštitom spomenika kulture. Sa ovim radovima biće pokriveni svi prilazi Gardošu.

 

Stepeništa su deo turističke infrastrukture, jer povezuju tačke na kojima se nalaze spomenici kulture. Njihova restauracija će svakako doprineti da mnogobrojni turisti dožive Zemun na najlepši mogući način.