ПРЕДСЕДНИК ОПШТИНЕ ЗЕМУН ДЕЈАН МАТИЋ ОБИШАО РАДОВЕ НА ГАРДОШУ

25. новембар 2019.

 

 

Председник Градске општине Земун Дејан Матић 25. новембра обишао је Гардош и уверио се на терену у квалитет обављеног посла. На радост свих грађана Земуна старе степенице које воде од Лагумске улице до Миленијумске куле синуле су новим сјајем. Завршава се и реконструкција степеница које повезују ауто-парк са гардошком терасом, као и прилазне платформе на источној страни са платоом где се налази кула.

 

”Степениште које се простире од Лагумске улице до Гардошке терасе, које су део историјске целине Старо језгро Земуна спремно је да дочека нове туристе. Један крак степеништа пружа се од Миленијумске куле до Улице Високе, други од Улице Високе до Улице Старе, а трећи од Улице Старе до Улице Гардошке. Реконструкцију степеништа које воде ка Гардошу финансирала је Градска општина Земун у износу око 15 милиона динара, а на основу иницијативе грађана кроз пројекат ”Да се ради и гради по твом”, каже Матић, уз напомену да је Градска општина Земун нашла правни основ да преко Министарства културе добије решење за спровођење мера техничке заштите, по моделу уређења фасада на заштићеним споменицима културе.

 

Током 2020. године радиће се рестаурација и реконструкција  и других девастираних степеништа на простору Гардоша. На простору од око 104 квадрата у плану је реконструкција и рестаурација степеништа Његошева улица – Гардошка улица и Гардошка улица – Стара улица, са евентуалном санацијом терена, због процене да је степениште небезбедно за пролаз пешака. Такође, радиће се и рестаурација степеништа од трга Бранка Радичевића ка Гробљанској улици.

 

Имајући у виду статус културног добра израда техничке документације ће се обавити у сарадњи са надлежним Заводом за заштитом споменика културе. Са овим радовима биће покривени сви прилази Гардошу.

 

Степеништа су део туристичке инфраструктуре, јер повезују тачке на којима се налазе споменици културе. Њихова рестаурација ће свакако допринети да многобројни туристи доживе Земун на најлепши могући начин.