ПРЕДСЕДНИК МАТИЋ И ГРАДОНАЧЕЛНИК РАДОЈИЧИЋ ПОСЕТИЛИ ДОМ ЗДРАВЉА ЗЕМУН

14. новембар 2019.

 

Поводом Светског дана борбе против шећерне болести – 14. новембра, председник Градске општине Земун Дејан Матић, градоначелник Београда професор др Зоран Радојичић и градска секретарка за здравство mr sc. med. dr Вера Дражић посетили су Саветовалиште за дијабетес Дома здравља Земун.

У пратњи својих домаћина, вршиоца дужности директора дома здравља Земун др Александре Цветковић и њених сарадница општински и градски челници су разговарали са пацијентима и стручним тимом који већ четири године успешно ради на превенцији дијабетеса.

”У склопу политике равномерног развоја, Градска општина Земун поклања подједнаку пажњу свим својим грађанима. Захваљујући одличној сарадњи коју имамо са Домом здравља Земун у прилици смо да нашим суграђанима омогућимо викендом по унапред утврђеном плану ултразвук стомака у здравственим станицама Дома здравља, али и гинеколошке прегледе за суграђанке које не могу у току радне недеље да посете лекара. Светски дан борбе против шећерне болести је прилика да посветимо пажњу нашим оболелим суграђанима и укажемо на значај породице у нези, превенцији и едукацији о дијабетесу”, рекао је Матић, уз напомену да Општина интензивно ради на стварању услова за бољи рад како здравствених радника, тако и за боље услове и превентивну заштиту суграђана, што потврђују и активности на изградњи здравствених станица у Угриновцима и Батајници.

Градоначелник Радојичић је истакао да је Дом здравља Земун сјајан пример како Саветовалиште за дијабетес треба да ради.

”Желимо да Београд буде здрав град, да људи у њему имају могућности да воде бригу о свом здрављу, пре свега да буду активнији, јер сваки минут у шетњи даје допринос”, рекао је градоначелник Радојичић.

Саветовалиште за дијабетес Дома здравља Земун доступно је пацијентима од јануара 2016. године. Стручни тим чине лекар и медицинска сестра, а Саветовалиште има и дијабетолошку лабораторију. Дом здравља Земун је на територији градских општина Земун и Сурчин регистровао 13 хиљада оболелих од дијабетеса, од чега је кроз саветовалиште прошло шест хиљада пацијената.