ПРЕДАВАЊЕ ЗА МАТУРАНТЕ ”ЈОШ УВЕК ВОЗИМ”

19. децембар 2019.

 

Савет за безбедност саобраћаја на путевима Градске општине Земун у сарадњи са Агенцијом за безбедност саобраћаја РС и Савезом параплегичара и квадриплегичара Србије започео је 17. децембра реализацију пројекта под називом ”ЈОШ УВЕК ВОЗИМ”.

 

Низом предавања која трају по 45 минута сви земунски матуранти биће у прилици да науче како да безбедно учествују у саобраћају, али и да сазнају који су ризици и штетне последице вожње под дејством алкохола, прекорачења брзине или невезивања појаса.

Две групе ученика средње медицинскe школе ,,Надежда Петровић“ присуствовале су предавањима у среду 17.12.2109. а у четвртак 18.12.2109. ту прилику имале су две групе ученика Земунске гимназије.

 

”Савет за безбедност саобраћаја општине Земун различитим пројектним активностима током целе године покушава да дође до што већег броја учесника у саобраћају, до предшколаца, основаца, средњошколаца, али и старијих генерација. Јавност је већ навикла на наше стандардне пројекте, као што су промоција употребе заштитних система – сигурносног појаса и дечијег седишта, или литерарни и ликовни конкурс где деца исказују своја знања у области безбедности у саобраћају, а ми их свакако вредно награђујемо. Радује нас што смо остварили сарадњу са Савезом параплегичара и квадриплегичара Србије и што ће кроз овај пројекат матуранти спознати ризике и изазове који их очекују у саобраћају. Упознаће се, на жалост, са последицама, које могу имати ако на одговоран и професионалан начин не одговоре на све ризике у саобраћају”, истакао је Ненад Врањевац, председник Скупштине ГО Земун и председник Савета за безбедност саобраћаја.

 

Матурантима се такође обратио и члан Савета за безбедност саобраћаја Марко Јанковић, истакавши колико је важно да од почетка буду савесни возачи.

 

Душко Пешић, предавач из Агенцији за безбедност саобраћаја нагласио је да се посебна пажња посвећују безбедности у саобраћају младих, те да акције

које спроводе последњих неколико година дају резултате. У прилог томе, додаје Пешић, иде чињеница да је у првих 11 месеци ове године у саобраћају погинула 91 млада особа, и да се може десити да број погинулих младих на крају године први пут буде мањи од 100.

”Таквој статистици, то јест смањењу броја младих жртава, доприносе и предавања попут овог које организује Савет за безбедност саобраћаја Градске општине Земун”, рекао је Душко Пешић, начелник Одељења за планирање, превенцију и едукацију Агенције.

 

Славиша Савић из Савеза параплегичара и квадриплегичара Србије је  у потресном предавању, личном сведочењу ђацима указао на грешке у саобраћају које су биле кобне и довеле до трајног инвалидитета.

 

Циљ овог серијала предавања кроз који ће проћи сви матуранти земунских школа је да се укаже на неопходност одговорног учешћа у саобраћају.