ПРАЗНИК ОПШТИНЕ ЗЕМУН – 5. НОВЕМБАР

06. новембар 2018.

Празник општине Земун – 5. новембар обележен је полагањем венаца на Спомен-костурницу палим борцима у ослободилачким ратовима 1914-1918 и јавним часом о ослобођењу Земуна у Првом светском рату.

 

Венце на Спомен-костурницу положили су председник Скупштине Градске општине Земун Ненад Врањевац и секретар Скупштине Градске општине Земун Марко Јанковић, представници Савеза удружења потомака ратника ослободилачких ратова Србије 1912-1920, а пригодан рецитал извели су ученици ОШ ”Лазар Саватић”.

 

Обележавање великог јубилеја настављено је Свечаном академијом у сали Клуба Дома ваздухопловства у организацији Савеза удружења потомака ратника ослободилачких ратова Србије 1912-1920, којој је присуствовао члан Већа Градске општине Земун Зоран Борјан.

 

Централна прослава – Свечана седница Скупштине Градске општине Земун одржана је у Опери и театру ”Мадленианум”. Седницу је отворио председник Скупштине Градске општине Земун Ненад Врањевац.

 

Председник Градске општине Земун Дејан Матић у свом обраћању истакао је да су достојанство, честитост, приврженост отаџбини, правдољубивост темељи на којима су уздигнути данашња Србија и данашњи Земун.

 

”Наша визија будућности има за циљ срећног и задовољног грађанина коју можемо остварити само заједничким напорима и тежњом да сачувамо мир који су нам тако велики преци изнедрили пре сто година. Задали смо себи циљ да Земун буде индустријски, трговински, просветни, здравствени, културни и туристички центар, модерна општина на Дунаву, само свој и препознатљив на карти Србије, Европе и света. Земун има људе са визијом и енергијом који ће сачувати највредније из прошлости, црпети искуства садашњости и преточити их у оно најбоље и створити светску метрополу, аутентичну и за све Земунце увек тако јединствену и посебну”, рекао је између осталог председник Градске општине Земун Дејан Матић.

 

Поводом Празника општине, председник Градске општине Земун Дејан Матић уручио је јавна признања овогодишњим лауреатима: привреднику и добротвору Драгану Вукасу, кардиологу др Милоју Марјановићу, музичару Александру Саши Локнеру,  туристичком раднику Мирјани Николић, учитељу и маратонцу Златку Пиперском и добротвору из Норвешке Александру Радуловићу. Повеља о јавном признању са медаљом – Почасни грађанин Земуна за 2018. годину додељена је Њ.Е. господину Ли Манчангу, амбасадору НР Кине у Србији, док је  Повеља о пријатељству са кључем Земуна додељена Земунској гимназији.

 

У име добитника захвалио се амбасадор Народне Републике Кине Њ.Е. Ли Манчанг.

 

”Домаћини мисле да сам једини странац међу добитницима награда, али заборавили су на једну чињеницу – од овог момента ја сам Почасни грађанин Земуна. Ово је највеће признање у мом животу. Ове године навршавају се четири деценије откада сам први пут дошао у Београд. И сада знам да је моја општина Земун. Дао сам све од себе да билатерални односи између Кине и Србије буду што бољи. Односи између Кине и Србије су сада на високом нивоу. Мој велики пријатељ и ваш председник Александар Вучић вредно ради на унапређењу пријатељских односа између Кине и Србије што ће резултирати и изградњом велелепног кинеско – српског индустријског парка поред Пупиновог моста”, рекао је амбасадор НР Кине Ли Манчанг обраћајући се скупу у име лауреата.

 

Прослави Празника општине Земун присуствовали су многобројни грађани Земуна, представници културног и јавног живота престонице, верских заједница и дипломатског кора.

 

У оквиру свечаног програма посвећеног стогодишњици ослобођења Земуна у Првом светском рату учествовали су глумци Предраг Милетић, Лепомир Ивковић и музичари Александар Саша Локнер и Милош Радовановић.