ПРАЗНИК ОПШТИНЕ ЗЕМУН – 5. НОВЕМБАР

06. новембар 2017.

 
Празник општине Земун – 5. новембар обележен је полагањем венаца на Спомен-костурницу палим борцима у ослободилачким ратовима 1914-1918 и јавним часом о ослобођењу Земуна у Првом светском рату.
 
Венце на Спомен-костурницу положили су председник Скупштине општине Земун Ненад Врањевац и секретар Скупштине општине Земун Марко Јанковић, представници Савеза удружења потомака ратника ослободилачких ратова Србије 1912-1920, као и представници Савеза потомака ратника.
 
Централна прослава – Свечана седница Скупштине градске општине Земун одржана је у Опери и театру ”Мадленианум”. Седницу је отворио председник Скупштине општине Земун Ненад Врањевац.
 
Председник општине Земун Дејан Матић у свом обраћању истакао је да су све активности Општине усмерене на пројекат равномерног развоја Земуна, а тиме и бољих услова живота грађана.
 
”Као председник општине, грађанима Земуна подносим извештај и кажем да улажемо велике напоре и непрекидно иницирамо све инфраструктурне радове, од обнове улица, изградње топловодне, водоводне и канализационе мреже, како у центру Земуна, тако и у ободним насељима, преко радова на уређењу паркова и игралишта, до постављања јавне расвете. Исти услови живота за све грађане подразумевају да свако у свом насељу има школу, обданиште, здравствену амбуланту, паркове, игралишта, модерне пијаце, уређене тргове, клубове за старије. Управо плански остварујући тај концепт, градимо у насељу Бусије школу, у Алтини обданиште, у Угриновцима и Батајници градићемо нове здравствене станице. Спроводимо одговорну политику и водимо рачуна о сваком нашем суграђанину, посебно о нашим најмлађима и најстаријима. Земун је увек био и остаће тачка спајања Истока и Запада, престоница европске културе и заједничких вредности које делимо са свим грађанима Европе и света”, истакао је Матић.
 
Поводом Празника општине, председник Градске општине Земун Дејан Матић уручио је јавна признања овогодишњим лауреатима. Повеље за грађанске заслуге са медаљом – Заслужни грађанин Земуна за 2017. годину додељене су професору др Зорану Аврамовићу из области науке, Жарку Богуновићу из области хуманитарног рада, Круниславу Симићу из области уметности и Бранислави Ивановић Гак из области спорта. Повеља о пријатељству са кључем Земуна додељена је Школи за ученике оштећеног вида ”Вељко Рамадановић”.
 
У име добитника захвалила се директорка Школе за ученике оштећеног вида ”Вељко Рамадановић” Радмила Лабан.
 
Прослави Празника општине Земун присуствовали су министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, представници дипломатског кора, народни посланици, представници Војске Србије, представници републичких и градских институција, председници градских општина, представници управе збратимљеног града Бањалуке и представници из привредног и јавног живота.
 
У оквиру свечаног програма изведена је представа ”Љубавни напитак” у режији и драматизацији Тадије Милетића.