ПРАВЕДНИЦИ БЕЗ МЕДАЉЕ

08. мај 2019.

Председник Градске општине Земун Дејан Матић присуствовао је промоцији књиге ”Праведници без медаље” и отварању изложбе ”Знани и незнани јунаци” коју је Јеврејска општина Земун приредила 7. маја у галеријском простору Канцеларије за младе Градске општине Земун.

 

Током вишегодишњег рада на прикупљању података за писање прича о људима који су добили медаљу ”Праведник међу народима”, аутори изложбе и књиге браћа Ненад и Милан Фогел сазнали су за случајеве где спасиоци Јевреја током Другог светског рата нису награђени овим високим признањем државе Израел. Због тога изложба и објављена књига ”Праведници без медаље” имају задатак да чувају успомену на знане и незнане храбре људе из Србије који су за време Холокауста спасавали своје суграђане Јевреје од сигурне смрти.

 

”У својим настојањима да сачувамо све културолошке трагове и да баштинимо оне вредности које припадају овој средини Градска општина Земун пажљиво негује односе са Јеврејском општином Земун. Као плод наше сарадње је и данашња изложба и промоција књиге. Трудићемо се да овим путем и даље наставимо како бисмо оставили сведочанство генерацијама које долазе”, рекао је председник Матић.

 

На промоцији књиге говорили су Филип Давид, Александар Нећак, Милан и Ненад Фогел. Трајање изложбе је до 7. јуна 2019. године.