”ПОЗОРИШНИ ЖИВОТ ЗЕМУНА – ПРОЖИМАЊЕ СА КУЛТУРОМ ЕВРОПЕ”

18. септембар 2017.

 
У оквиру манифестације „Дани културне баштине“ у галерији Куле на Гардошу „Чубрило“ у Земуну 16.септембра 2017. године, у присуству великог броја посетилаца, књижевник и театролог Радомир Путник отворио је изложбу портрета 36 значајних личности које су утицале на развој позоришног живота код Срба у 19. веку.
 
Отварању је присуствовао секретар Скупштине Градске општине Земун Марко Јанковић.
 
”Од 1840 .године, скоро два и по века, позоришни живот у Србији одвија се као важан фактор националне културе и хомогенизације, у којем је Земун са Јоакимом Вујићем, оцем српског театра, који је у њему боравио одиграо и данас игра веома важну улогу са ”Театром МаледнијануМ” и сценом ”Карт бланш” – истакао је Путник.
 
Аутор изложбе, проф.др Милован Здравковић подсетио је на отварању да је због свог специфичног положаја у 19. веку наш град Земун одиграо изузетно значајну улогу у сва чеетири правца, преко Новог Сада до Пеште, Панчева до Темишвара, Осијека до Венеције, до Беча, Прага, Берлина, Хамбурга, готово свих европских центара, прожимајући и повезујући културу Србије са свим европским народима.
 
”Огромну улогу у јачању географских, културолошких и политичких веза одиграле су управо велике личности са портрета који су изложени, од Јоакима Вујића, Доситеја Обрадовића, Јована Стерије Поповића, до Кузмана Дабижића, Николе Зорића, Милке Гргуров. И данас су Земун за место свог живљења изабрали многи наши најпознатији глумци и позоришни радници“ – рекао је театролог Милован Здравковић.
 
Иако је први писани податак о позоришном животу у Земуну из 1777. године, већ у 19. веку у њему је сложно живела заједница чак 17 нација, а у првој половини века играле су се немачке и мађарске, као и представе српских путујућих позоришта.
 
Изложене портрете је дизајнирао Дражен Руменчић.