ПОВОДОМ ЗАРАЗНЕ БОЛЕСТИ ГОВЕДА ОДРЖАН САСТАНАК ОПШТИНСКОГ ШТАБА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ

18. јул 2016.

 
Oпштина Земун је на основу препоруке Министарства пољопривреде и заштите животне средине предузелa све неопходне мере у информисању јавности, нарочито пољопривредних газдинстава, како би се превентивно деловало у заштити говеда од нодуларног дерматитиса – болест квргаве коже.
 
Тим поводом је сазван и Општински штаб за ванредне ситуације којим је председавао заменик председника општине и заменик команданта Штаба
Дамир Ковачевић. Чланови Штаба су информисани о предузетим превентивним мерама, о организованим и реализованим трибинама које су у прошлој недељи одржане у Батајници и Угриновцима. Стручњаци из области ветерине информисали су локалне сточаре о неопходној вакцинацији грла, будући да се ова болест не лечи.
 
Општина Земун је поделила и лифлете пољопривредним произвођачима, као и ветеринарским амбулантама.
 
”Све предузете мере сведоче да смо на озбиљан начин приступили овој теми. Важно је да делујемо превентивно и да заштитимо газдинства на нашој територији. Стручне службе Општине су реаговале благовремено и информација је стигла до наших суграђана. Месне заједнице у Батајници и Угриновцима су своје капацитете подредиле овој теми и у сталној смо комуникацији са другим службама Града и Републике, јер само заједничким деловањем можемо предупредити ширење болести” истакао је Ковачевић.
 
Штаб за ванредне ситуације општине Земун пратиће стање на терену и деловати сврсисходно и у координацији са Управом за ветерину Министарства за пољопривреду и заштиту животне средине.
 
Болест нодуларни дерматитис се налази на листи нарочито опасних заразних болести животиња и не може угрозити здравље људи.
 
Болест је у Србију дошла из Бугарске и Македоније. Министарство пољопривреде је формирало Национални кризни центар и предузете су неопходне мере за спречавање ширења, сузбијања и искорењивања болести нодуларни дерматитис на територији Србије.
 
Општина Земун је међу првима у Србији организовала тематске трибине како би информисала јавност о појави ове заразне болести.
 
naslovna stab