ПОТПИСАНИ УГОВОРИ ЗА ПРОЈЕКТЕ ЦРКАВА И ВЕРСКИХ ЗАЈЕДНИЦА

28. фебруар 2020.

 

Заменик председника Градске општине Земун Дамир Ковачевић 28. фебруара потписао је Уговоре са представницима цркава и верских заједница чији су пројекти изабрани на Јавном конкурсу.

Програми и пројекти цркава и верских заједница које Градска општина Земун из буџета финансира и суфинансира односе се на рестаурацију и конзервацију зидова храма светог оца Николаја, инвестиционо одржавање објекта храма Свете Тројице, уређење Парохијског дома храма Великомученика кнеза Лазара у Земун Пољу, уређење сале Парохијског дома храма Светог пророка Илије у насељу Грмовац, уређење Жупне дворане цркве Узнесења блажене дјевице Марије.

Такође,  за потребе црквене општине Угриновци опредељена су средства за радове на реконструкцији и санацији звоника храма.

Заменик председника ГО Земун Дамир Ковачевић је истакао да Општина у континуитету ради на очувању културно-историјског блага, будући да су земунске цркве истовремено и споменици културе.

”На овај начин чувамо духовни идентитет народа, негујемо мултикултуралност и мултиконфесионалност што је особеност Земуна и подржавамо деловање верских заједница у локaлној средини”, истакао је Ковачевић и осврнуо се на актуелна дешавања у Црној Гори где су угрожене светиње и Српска православна црква.

Одлука о избору пројеката цркава и верских заједница донета је 24. фебруара 2020. године.