ПОСЕТА ОПШТИНЕ ЗЕМУН БРАТСКОЈ ПАРИСКОЈ ОПШТИНИ ПИТО

04. октобар 2016.

 
Трочлана делегације ГО Земун у саставу помоћник председника ГО Земун Милан Милисављевић, члан Већа Предраг Јевремовић и начелница Одељења за грађевинске и комуналне послове ГО Земун Снежана Ковачевић, у периоду од 29. септембра до 2. октобра 2016. године била је у званичној посети братској општини Пито (Француска).
 
Поводом јубилеја 60. година братимљења градова уприличена је пригодна прослава на којој су присуствовале делегације Аустрије, Немачке и Луксенбурга. На свечаности је поред многобројних званица, представника градова и општина присуствовао и Амбасадор Србије у Француској Његова екселенција Рајко Ристић.
 
После уводног дела многобројним гостима се обратила Градоначелница Питоа Жоел Сесалди Рејно пожелевши свима срдачну добродошлицу.
 
Помоћник председника општине Земун Милан Милисављевић захвалило се домаћинима на изузетном гостопримству и садржајном програму који су осмислили и припремили.
 
”Наше окупљање у дивном Питоу сведочи да је братимљење једно од најзначајнијих тековина сваког друштва и да је нераскидиво, без обзира на одређене историјске околности кроз које као свака држава појединачно пролазимо. Пријатељство Питоа и Земуна, које датира од 1956. године наставља и сведочи о трајном и конструктивном пријатељству између две општине, с пошовањем обичаја, културне баштине, окружења и животне средине. Обележавање 60 година од потписивања првог документа обавезује нас да наредним генерацијама оставимо залог искреног пријатељства, солидарности, разумевања и сарадња на добробит свих нас, наше Европе – колевке цивилизације и целокупног човечанства”, рекао је Милисављевић.
 
Током посете, земунска делегација посетила је тврђаву Монт Валеријан, где су током Другог светског рата нацисти убили више од хиљаду француских родољуба, и положила венац у част страдалим борцима. Данас је то седиште Министарства одбране.
 
Делегација општине Земун обишла је и Конзерваторијум ”Жан-Батист Лили”. Том приликом је уприличен радни састанак где је било речи о искуствима градова и успостављању сарадње, пре свега кроз размену искустaва у области ликовне уметности, спорта, музике и о пројектима који нас инспиришу. Делегација Земуна је обишла и спортски центар које се налази на острву Пито, а затим у винској башти присуствовала прослави празника посвећеног виновој лози.
 
У завршном делу манифестације потписана је повеља братимљења између Питоа и Земуна и подељене су захвалнице представницима градова.
 
POSETA PITOU 1
 
POSETA PITOU 2
 
POSETA PITOU 3
 
POSETA PITOU 4
 
POSETA PITOU 5
 
POSETA PITOU 6