“PODZEMUN” NA FOTOGRAFIJAMA

01. avgust 2018.

U galeriji “Čubrilo” u kuli na Gardošu 31. jula u prisustvu velikog broja građana svečano je otvorena izložba fotografija “Podzemun” Slobodana Stanišića i Vladimira Martinovića.

 

Na 18 izloženih fotografija mogu se videti podzemni prolazi Zemuna, od Glavne ulice do Batajničkog puta, u kojima su skloništa, magacini, tuneli, prostori najrazličitijih namena.

 

Petorka: Rade Milić, arheolog, Miodrag Simović, antropolog, Nedeljko Kovačić, režiser i fotografi Slobodan Stanišić i Vladimir Martinović, koja je pre decenije krenula upravo iz Zemuna na svom istraživanju zvanom UNDERGRAD, u organizaciji Centra za urbani razvoj i sa ciljem da se zaštiti bogata podzemna kulturno – istorijska baština prestonice, ističe da su mogućnosti da ovi prostori ispod pločnika postanu turistička i kulturna osobenost grada ogromne, a neznatno iskorišćene.
Usmeno predanje, legende koje prate lagume i podzemne prolaze, kao i starina, jer mnogi datiraju još iz austrijskog perioda, kao živo nematerijalno kulturno nasleđe daju im magiju, neodoljivu za turiste.

 

Na izložbi je predstavljena i nova aplikacija za androide Holograd – proširena stvarnost, pomoću koje je moguće kroz kameru doživeti projekcije u 3D tehnologiji antičke boginje Hekate, čiji se hram nekada nalazio na Dorćolu, kao i rimskog cara Konstancija u prirodnoj veličini.

 

Izložba koja je organizovana uz podršku Gradske opštine Zemun će biti otvorena do 22. avgusta.