ПОДЕЉЕНА АУТО-СЕДИШТА

13. септембар 2019.

 

 

У организацији Градске општине Земун, 12. септембра  одржана је трибина ”Промоција употребе заштитних система у циљу превентиве у саобраћају”. Том приликом, председник Скупштине Градске општине Земун и председник општинског Савета за безбедност саобраћаја на путевима Ненад Врањевац и директорка Агенције за безбедност саобраћа РС Јасмина Милошевић поделили су сто ауто-седишта породиљама са територије ГО Земун.

Поздрављајући присутне Врањевац је подсетио на бројне активности Савета на пољу безбедности у саобраћају.

”Настављамо акције с којима смо започели претходних година, јер је наша стална обавеза да радимо на подизању нивоа саобраћајне културе и достизању циљева Стратегије Републике Србије о безбедности саобраћаја, а то је да до 2020. године ниједно дете не страда у саобраћају, да се број погинулих и повређених смањи за 50 одсто. Наш циљ је да подигнемо просек употребе дечијих ауто-седишта, едукацијом родитеља, набавком ауто-седишта и подизањем нивоа саобраћајне културе. Сваке године повећавамо број дечијих ауто-седишта, тако да ћемо до краја године укупно поделити 400. Ово је наш допринос да се испуне саобраћајни стандарди, што је гарант веће сигурности на путевима”, рекао је Врањевац и подсетио да је Градска општина Земун и у 2018. години поделила 300 ауто-седишта.

”Истраживања су показала да нам деца најчешће страдају у својству путника. Тек нам се свако треће дете правилно превози у саобраћају. То значи да родитељи возачи немају дечије ауто-седиште. Градска општина Земун и локални Савет за безбедност на овај начин показују одговорност према својим суграђанима, нарочито према најмлађима”, рекла је Јасмина Милошевић, уз позив другим локалним самоуправама да спроводе активности, попут, Савета за безбедност саобраћаја на путевима ГО Земун, чији су резултати рада најбољи у Србији.

Теоријску обуку о употреби ауто-седишта и важности превожења деце у њима одржао је Бранко Стаматовић из Агенције за безбедност саобраћаја, док је практични приказ правилног постављања ауто-седишта у возило и начине везивања појасева ауто-седишта одржала активисткиња Удружења ”Родитељ” Јелена Билић.

Подели ауто-седишта присуствовао је и секретар Скупштине Градске општине Земун и члан општинског Савета за безбедност саобраћаја на путевима Марко Јанковић.

Активности Савета за безбедност саобраћаја на путевима Градске општине Земун одличан су пример како локална заједница може да утиче на глобалну агенду саобраћајне безбедности.