ПО ТЕОДОРУ ХЕРЦЛУ УЛИЦА У ЗЕМУНУ

25. јул 2018.

Председник Србије Александар Вучић и председник Израела Рувен Ривлин свечано су 26. јула открили таблу са именом Улице Теодора Херцла у Земуну. Догађају су присуствовали председник Градске општине Земун Дејан Матић са сарадницима, градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић са сарадницима, председник Скупштине града Никола Никодијевић, председница Скупштине Србије Маја Гојковић, министри у Влади Србије, Јеврејске заједнице и организација у Србији, представници дипломатског кора, као и многобројни грађани Земуна.

 

Иницијатива је потекла од Амбасаде Израела у Београду да Улица Прилаз понесе имеТеодора Херцла, новинара, драматурга, географа и писца јеврејског порекла, у светској историји познатог као “отац идеје модерног Израела”.Значај ове иницијативе је у томе што се њоме указује и на дубоке историјске везе између две земље и два народа који превазилазе 25 година званичних дипломатских односа.

 

Херцл је рођен 1860. године у Будимпешти, у секуларној јеврејској породици која води порекло из Земуна. Био је први председник Светске ционистичке организације на којој су постављени темељи модерне јеврејске државе.

 

Објављивањем двеју књига “Држава Јевреја” и “Стара земља, Нова земља”, у којима се бави питањима везаним за живот Јевреја у тадашњој Европи, Херцл постаје познат као зачетник ционизма. Теодор Херцл је сматрао да је Јеврејима потребна домовина у којој ће бити, попут свих других нација, са сопственом земљом и језиком.

 

Теодор Херцл није био само идеолог новог покрета, био је и веома способан организатор. Тако је Први ционистички конгрес одржан у августу 1897. године у Базелу у Швајцарској и створена је Светска ционистичка организација. За неколико година успоставио је велики број институција у свету које ће ционистичке идеје претворити у стварност.

 

Преци Теодора Херцла потичу из Земуна. Први предак који је живео у Земуну је Нафтали Херцл, Теодоров чукундеда, као и прадеда Леоплод – Јехуда Леб Херцл, и деда – Симон Херцл. Теодоров отац Јаков рођен је 26 адара 5591. године, односно почетком априла 1831. године у Земуну.

 

На земунском јеврејском гробљу, које је заштићен споменик културе, и припада културно историјској баштини јеврејског народа, сахрањени су Теодрови преци.

 

Улица Прилаз од 1946. године носи име активисте Народноослободилачког покрета у Земуну инжењера Јакуба Кубуровића, да би од 2004. године био враћен стари назив. Решењем Скупштине Града Београда од 23. јула 2018. године Улица Прилаз добилаје ново име – Улица Теодора Херцла.