ПЕНЗИОНЕРИ НА ИЗЛЕТУ У БАНАТУ

20. септембар 2019.

 

Председник Градске општине Земун Дејан Матић испратио је 20. септембра још једну групу пензионера која је пошла на једнодневни излет пут Зрењанина, Каштела Ечка и Етно-центра ”Лујза”, који се налази у Белом Блату.

Уз жеље за пријатно путовање, председник Матић је рекао да су бесплатни излети које организује Градска општина Земун само мали израз захвалности за све оно што су наши старији суграђани учинили за нове генерације и позвао их да се пријаве у згради Општине и у месним заједницама како би наставили са дружењима, путовањима, радионицама и рекреацијом.

У пратњи стручног водича пензионери су имали прилику да се упознају са лепотама Баната. Посебан утисак је оставио етно-центар ”Лујза”, који се налази на ободу чувене Царске баре, само дванаест километара од Зрењанина. Формиран је у склопу пољопривредног домаћинства Тошков на месту истоименог старог имања властелинске породице Лазар. Пензионери су имали прилику да виде једну од најстаријих школа у Банату, дуд стар више од 130 година, бунар ископан пре једног века, сеоско двориште које данас изгледа баш као и онда, када су овде пристигли први становници ”Лујзе”. Као у песми Ђорђа Балашевића гости су могли да пробају домаће уштипке и крофне, туршију, штрудле од бундеве, вишања и мака, али и прерађевине меса од мангулице.

Докле год временски услови буду то дозвољавали Градска општина Земун ће организовати излете за старије суграђане. Телефони за информације су 011/3778-470 и 011/3168 088.