ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА ПОСВЕЋЕНА ЈЕВРЕЈСКИМ ВАТРОГАСЦИМА У ЗЕМУНУ

04. септембар 2017.

 
Поводом Европског дана јеврејске културе, Јеврејска општина Земун и Атеље и галерија ”Чубрило” у кули на Гардошу, 3. септембра, под покровитељством Градске општине Земун, приредили су изложбу под називом ”Учешће Јевреја у развоју добровољног ватрогаства у Земуну”.
 
Изложбу је свечано отворио председник Градске општине Земун Дејан Матић, који је том приликом истакао да када се сећамо учешћа Јевреја у развоју добровољног ватрогаства у Земуну, са пијететом спомињемо Јакова Жака Челебија, јединог Јеврејина ватрогасца који је преживео Холокауст.
 
”Сваки пут када сам на манифестацији коју организују наши суграђани Јевреји не могу, а да се не сетим великог страдања које су доживели током Другог светског рата. И када организатори изложбе поставе питање зашто данас међу земунским добровољним ватрогасцима нема Јевреја, моја порука је да су врата Добровољног ватрогасног друштва ‘Матица’ отворена за све људе добре воље који желе да своје слободно време посвете овом племенитом занимању”, рекао је Матић.
 
О историјату ватрогаства у Земуну, оснивању ДВД ”Матица” и страдању јеврејске заједнице у Земуну током Другог светског рата говорили су председник Јеврејске општине Земун и аутор публикације о земунским ватрогасцима Ненад Фогел, виши ватрогасни официр прве класе у пензији и најстарији члан ДВД ”Матица” Ђорђе Аћимовић и добротвор Јеврејске општине Земун Јосеф Жамбоки.
 
У пратећем програму наступили су млади земунски класичари – флаутиста Андрија Секулић и хармоникаш Игор Филиповић, а затим је Никола Салаћанин на гитари извео познате јеврејске нумере.