ОТВОРЕН ЗЕМУНСКИ МЕЂУНАРОДНИ САЛОН КАРИКАТУРЕ

08. јун 2017.

 
Под покровитељством Градске општине Земун, а у организацији Издавачког предузећа ”Траг”, у Уметничкој галерији ”Стара капетанија”, 7. јуна, свечано је отворен ”
22. Земунски међународни салон карикатуре”. Отварању Салона су присуствовали председник Скупштине Градске општине Земун Ненад Врањевац и секретар Скупштине Градске општине Земун Марко Јанковић.
 
Ове године Салон је презентовао награђене радове настале током претходне две деценије, уз посебан изложбени део поставке посвећен преминулом земунском хроничару и оснивачу Земунског међународног салона карикатуре Бранку Најхолду.
 
Присутнима се обратио председник Скупштине Градске општине Земун Ненад Врањевац: ”Прича о Земунском међународном салону карикатуре је прича о Бранку Најхолду, издавачу, хроничару, познаваоцу карикатуре – у две речи знаменитом Земунцу. У последње две деценије градио је наш Бранко ‘циглу по циглу’ и саградио импозантни Салон карикатуре, што би рекли светски, а наш – земунски. Поносни смо на то што Салон негује слободу уметничког изражавања, и то уметности која има запажено место у медијском простору, па можемо рећи да баштини и слободу говора и медијске слободе”.
 
Сећање на Бранка Најхолда са присутнима је поделио и председник FECO (Federation of Cartoonists organisations) Питер Нивојденк.
 
Земунски међународни салон карикатуре основан је 1996. године. Временом је постао културна манифестација која превазилази границе држава и континената. У протекле две деценије Салон је представио 6.175 аутора из 80 земаља и 16.500 карикатура, преко педесет изложби у Србији и 23 у иностранству које су промовисале домаће карикатуристе.
 
Ове године Салон прати репрезентативна монографија која обухвата не само репродукцију награђених радова из претходног периода, него и велики број документарних фотографија на којима су хиљаде људи са отварања изложби у Земуну, али и из бројних градова у свету.